L'IMPACTE ECONÒMIC tindrà igualment conseqüències catastròfiques.Centenars de refugiats en un pavelló després de quedar-se sense casaLa borsa va patir ahir una forta davallada. Les gasolineres del país comencen a patir restriccions de combustible.

La Borsa de Tòquio es va enfonsar ahir pel temor a l'impacte econòmic del sisme que ha assolat part del Japó, encara que altres mercats asiàtics van pujar, encoratjats per les altes previsions de venda després del terratrèmol. El Parquet toquiota va caure un 6,18%, fins al seu nivell més baix en quatre mesos, amb la qual cosa el Nikkei va perdre 633,94 punts i es va quedar en 19.620,49 unitats. Ni la injecció de liquiditat més forta de la història, anunciada pel Banc del Japó amb la finalitat de frenar la sagnia, va poder compensar l'impacte de la tragèdia, la pitjor crisi del Japó des de la II Guerra Mundial, segons el Govern. La principal empresa del país, Toyota Motor, amb totes les seves plantes al Japó tancades, igual que la resta de grans fabricants del país, es va depreciar el 7,92%, mentre el principal conglomerat financer nipó, Mitsubushi UFJ, es va contraure el 7,19 %.

El Banc del Japó va anunciar una injecció rècord de 132.000 milions d'euros per contrarestar l'impacte econòmic del sisme, mentre la Borsa de Tòquio es desplomava i part de l'activitat industrial està paralitzada al país. La injecció de liquiditat d'urgència va arribar als 15 bilions de iens (131.859 milions d'euros) fins a batre la seva anterior marca de 4,5 bilions de iens (39.557 milions d'euros, al canvi actual) d'octubre de 2008.

El governador del Banc Central del Japó, Masaaki Shirakawa, va considerar que el sistema financer nipó "ha sobreviscut a l'impacte del devastador terratrèmol de divendres". La Tokio Electric Power, l'operadora de la planta nuclear de Fukushima, va perdre el 23,57% de la seva capitalització. El daltabaix del Mercat nipó no va arrossegar Seül, sinó que va ser més aviat al contrari i l'índex Kospi va pujar 15,69 punts, el 0,80%, i va acabar la sessió en 1.971,23 punts. Alguns dels efectes econòmics del desastre del Japó suposen altes previsions de vendes per a empreses sud-coreanes, especialment constructors de vaixells, acereres i fabricants d'automòbils. Les accions de Samsung Electronics i LG Electronics van pujar un 4,41 % i un 4,29 %, respectivament, mentre que Hynix, empresa que fabrica components per a Samsung, es va revalorar un 8,66 %. També va tancar amb guanys la Borsa de Xangai, que va avançar un 0,13% gràcies a la pujada de les acereries, la cimenteres i les firmes de materials de construcció, per l'especulació que el terratrèmol augmentarà les exportacions des del gegant asiàtic.

L'índex general de Xangai va concloure la seva cotització diària en 2.937,63 punts, o 3,83 punts per damunt del tancament de divendres. En la mateixa línia, Hong Kong va sumar un 0,41% en el selectiu Hang Seng en una sessió positiva per als títols de bancs i petrolieres xineses, a més de l'extractora d'hulla China Shenhua, però fluixa per a l'efectiu de negoci i Walt Street va obrir amb pèrdues. A Tailàndia, la Borsa de Valors de Bangkok va pujar 5,83 punts, equivalents a un 1,57%, i l'indicador SET es va situar en el nivell 1.022,89. Per contra van tancar a la baixa, Singapur, on la Borsa de Valors va cedir 12,63 enters, equivalents a un 0,41%, i l'índex Straits Times va finalitzar en 3.030,86.