Egipte va inaugurar la nova etapa imposada per l'Exèrcit amb un nou president interí, Adli Mansur, que ahir va jurar el seu càrrec en substitució de Mohammad Mursi, mentre segueix la recerca i detenció de líders dels Germans Musulmans. Els islamistes, reprimits durant dècades i que ostentat el poder només un any, es manifestaran avui en defensa del deposat president Mohammad Mursi i per condemnar el cop d'Estat perpetrat per l'Exèrcit, va anunciar un dels seus portaveus, Ahmed Aref.

En una solemne cerimònia, Mansur va prestar jurament davant l'assemblea general del Tribunal Constitucional, la instància que ell mateix presidia fins ahir.

"La revolució del 30 de juny ha corregit la revolució del 25 de gener de 2011 (que va enderrocar a Hosni Mubarak)", va dir Mansur, per a qui diumenge passat els milions d'egipcis que van demanar la renúncia de Mursi van aconseguir "reunificar el poble sense divisions".

Mansur és el nou mandatari que haurà de convocar i supervisar eleccions presidencials durant un període interí, i podrà fer declaracions constitucionals i designar a un cap de Govern amb prerrogatives.

El president del Constitucional va reemplaçar a Mursi en la Presidència, d'acord al pla traçat per les Forces Armades, que dimecres van deposar a l'islamista amb el suport de líders religiosos i polítics, i de ciutadans que van sortir en massa als carrers.

El nou full de ruta estableix també la suspensió temporal de la Constitució, que haurà de ser remodelada per un comitè d'experts, i la formació d'un govern d'unitat nacional.

En l'àmbit judicial, el Consell Superior de la Magistratura va restituir avui al fiscal general, Abdelmeguid Mahmud, en lloc de l'anterior, Talaat Ibrahim, nomenat per Mursi.

Després del cop militar, una de les primeres mesures que han pres les autoritats ha estat començar a detenir a líders dels Germans Musulmans, el grup islamista en el qual va militar Mursi fins a accedir al poder fa un any després de guanyar les primeres eleccions presidencials democràtiques d'Egipte.

De moment es desconeix on està Mursi, oficialment en parador desconegut, si bé un portaveu dels Germans Musulmans, Gihad Hadad, va assenyalar que està retingut després d'haver estat traslladat al Ministeri de Defensa.

Contra el deposat president pesa un ordre judicial emesa ahir que prohibeix la seva sortida del país.

L'islamista està sent investigat per les acusacions d'haver insultat al poder judicial al costat d'altres vuit dirigents de la Germandat a través dels mitjans de comunicació.

S'espera que, a partir de dilluns que ve, un jutge designat pel ministeri de Justícia interrogui a Mursi pel seu discurs a la nació del passat 26 de juny, quan va denunciar a diversos jutges per suposadament haver participat en fraus electorals en l'era de Mubarak.

Entre els altres investigats, destaquen l'anterior guia espiritual de la confraria Moahmed Mahdi Akef i el president del braç polític d'aquest grup, el Partit Llibertat i Justícia (PLJ), Saad Katatni, que ja han estat arrestats.

També van ser detinguts el viceguia espiritual dels Germans Rachad Bayumi i l'exdiputat de la Cambra baixa Mohammad el Omda.

A més, la Fiscalia va ordenar la detenció dels dos màxims líders dels Germans Musulmans: la seva guia espiritual, Mohammad Badía, i el seu número dos, Jairat al Shater, que estan acusats d'instigar a l'assassinat de manifestants pacífics contra el deposat president.

Fonts de seguretat van dir que tots dos estan detinguts, malgrat que no hi ha hagut confirmació oficial.

Per la seva part, els Germans Musulmans van rebutjar ahir "el cop d'Estat contra el president elegit i la voluntat del poble", i es van negar a participar en cap tracte amb les noves autoritats.

"Rebutgem les pràctiques repressives de l'Estat policial, com els assassinats, les detencions i la restriccions a la llibertat dels mitjans de comunicació", van agregar, en al·lusió als últims tancaments de televisions islàmiques i detencions dels seus responsables.

També van demanar als manifestants que protestin de manera pacífica i van criticar qualsevol mena de violència.

Almenys quinze persones, entre ells un oficial de la policia, van morir en els enfrontaments iniciats en diferents localitats egípcies després de l'anunci d'ahir a la nit de l'Exèrcit, que va motivar protestes de seguidors de Mursi.

En general, els carrers del país van recobrar la tranquil·litat. A la plaça cairota de Tahrir, una multitud de persones va continuar celebrant la sortida del poder de Mursi, aclamant als avions militars que sobrevolaven la zona amb banderes egípcies i dibuixant els seus colors amb l'estela.

Aquesta eufòria es va traslladar a la Borsa egípcia, les operacions operacions van haver de ser suspeses temporalment al superar el màxim de guanys permeses en una sola hora, amb uns 2.850 milions de dòlars.

En el pla internacional, Turquia i Tunis van ser dels pocs països a condemnar el cop d'Estat, enfront de les felicitacions dels estats àrabs al poble egipci o les crides d'Occident a respectar els drets de Mursi.