La implicació russa en el conflicte sirià ha contribuït a canviar la dinàmica sobre el terreny, de manera que ara és encara més difícil fer prediccions sobre el que pot passar a curt termini al país, va assenyalar l'enviat especial de ?l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura. "Fer prediccions o especular sobre el que pot passar és ara molt més difícil. És per això que viatjaré cap a Moscou", va assegurar De Mistura a Ginebra.

El diplomàtic italosuec va assenyalar que les accions militars i les implicacions d'actors exteriors no resoldran la crisi siriana, sinó que l'empitjoraran, fet pel qual va demanar ajuda per a "desescalar" el conflicte i no multiplicar-lo. "Més armes no solucionaran el conflicte, es necessita avançar en el procés polític", va explicar.

Per part seva, els ministres d'Exteriors de la Unió Europea van instar Rússia a aturar els seus atacs contra l'oposició moderada siriana i a centrar-se en combatre els terroristes de l'Estat Islàmic (EI), mentre que no van aconseguir un acord sobre si el president Bashar al-Assad ha de participar en la transició.

"Els recents atacs militars de Rússia, que van més enllà de l'Estat Islàmic i d'altres grups terroristes designats per l'ONU i afecten l'oposició moderada, susciten gran preocupació i s'han d'aturar immediatament", va assegurar el Consell de Ministres de la UE en les seves conclusions.

La cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, va admetre que la intervenció de Rússia en el conflicte sirià "canvia per descomptat les regles del joc" i implica "elements molt preocupants".

La UE va demanar a Rússia "centrar els seus esforços en l'objectiu comú d'aconseguir una solució política al conflicte", i va condemnar les violacions per part de Moscou de "l'espai aeri sobirà de països veïns", com ha estat el cas recentment a Turquia.

Els ministres van assenyalar igualment que "les accions contra l'EI han d'estar estretament coordinades entre tots els socis" i estar dirigides "clarament" contra els grups terroristes.