El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha demanat al Ministeri de Sanitat, així com a tres conselleries de la Comunitat de Madrid, tota la documentació que tinguin sobre les subvencions i convenis que han concedit a Ausbanc des de 2004. En una providència, el magistrat dóna llum verda a la petició que li va fer la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional de requerir a aquests organismes públics la informació sobre ajudes concedides des de 2004 fins a l'actualitat.

Concretament, reclama al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, així com a les conselleries d'Economia i Hisenda, Sanitat i Consum i Treball i Dona de la Comunitat de Madrid, "tota la informació relativa a les subvencions i convenis" amb Ausbanc Consumo, Ausbanc Empresas i Ausbanc Madrid, liderades per Luis Pineda, a la presó per extorquir bancs. Esmenta en concret la informació sobre la convocatòria de les subvencions i "tota la documentació que haguessin aportat per accedir a la seva concessió".

Aquestes reclamacions es produeixen després que aquesta mateixa setmana el portaveu de Facua, Rubén Sánchez, critiqués davant del jutge que Ausbanc hagi estat l'organització de consumidors que major nombre de subvencions ha rebut de la Comunitat de Madrid "sense que hi hagués cap motiu i sent absolutament clar" que es tractava d'"un negoci bastant fosc".

Segons un informe de la Fiscalia inclòs en el sumari del cas, Ausbanc va rebre el 2012 una subvenció de 2.860.156,65 euros i el 2013 una altra de 2.563.918 euros, sense concretar de quines institucions.

El fiscal considera sorprenents aquestes subvencions a una associació que entre 2005 i 2012 va estar exclosa del Registre estatal d'Associacions de Consumidors i Usuaris i que el 2014 va tornar a quedar fora del mateix. El 2005, Ausbanc va quedar exclosa d'aquest registre per oferir tracte de favor a la seva pàgina web a les entitats que paguessin.

Ausbanc funcionava amb el que qualificava com a socis "adherits", que no tenien cap dret de representació i havien de pagar les despeses d'advocat i procurador. A més, segons fonts jurídiques, la suposada associació d'usuaris obtenia un 25% d'allò obtingut.

En l'acte pel qual Pineda va ser empresonat el passat 18 d'abril, el jutge ja esmentava els 309.774 euros que la Conselleria de Treball i Dona va concedir el 2004 a Ausbanc Empresas.

Per altra banda, l'exdirector general de Comunicació de Caja Madrid Juan Manuel Astorqui va declarar com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que el president d'Ausbanc utilitzava quatre formes de pressió contra l'entitat una vegada que aquesta va decidir deixar de contractar publicitat amb el grup. Una d'aquestes vies era la "bona relació" que es considerava que tenia "amb algun sector del PP de Madrid", gràcies a la qual la seva dona, Maria Teresa Cuadrado, va ser nomenada directora general de Consum.

Segons Astorqui, Pineda exercia la seva extorsió a través de publicitat negativa en els mitjans del propi grup i en els mitjans de comunicació, en els quals l'investigat participava com a tertulià o era entrevistat. També van realitzar el seu assetjament mitjançant demandes i denúncies.