El papa Francesc va tornar a qualificar de «genocidi» la matança d'armenis el 1915 a mans d'otomans, en una expressió que l'any passat ja el va implicar en una crisi diplomàtica amb Turquia i que ahir va usar a la capital d'Armènia, Erevan. El Pontífex va al·ludir al «genocidi» armeni en un discurs a la seu de la Presidència de la República armènia i ho va fer sortint-se del discurs preestablert, que es limitava a qualificar aquests fets amb els termes «Merz Yeghérn» (Gran Mal).

D'aquesta manera Francesc va reiterar el seu discurs d'abril de 2015, quan en una missa celebrada al Vaticà va assegurar que la persecució i matança d'armenis a mans dels otomans van ser «el primer genocidi del segle XX».

«En aquella ocasió es va recordar el centenari del Metz Yeghérn, el Gran Mal, que va assolar el vostre poble i va causar la mort d'una gran multitud de persones», va dir el Papa davant el president de la República, Serge Sargsian, i el cos diplomàtic.

Va ser llavors quan Bergoglio, vell conegut de la comunitat armènia argentina, va assegurar que «aquella tragèdia, aquell genocidi, va inaugurar per desgràcia la trista llista de les terribles catàstrofes del segle passat». Uns crims causats, en la seva opinió, per «aberrants motius racials, ideològics o religiosos, que van cegar la ment dels botxins fins al punt de proposar-se com a objectiu l'anihilament de poblacions senceres».

La polèmica resideix en el fet que Turquia, hereva de l'extint Imperi Otomà, no reconeix com a «genocidi» aquests crims, en els quals s'estima que van morir un milió i mig de persones, sinó que els considera una conseqüència més de la Primera Guerra Mundial. No obstant això, Francesc va recordar aquests fets per destacar la importància de no oblidar-los.