El primer ministre italià, Matteo Renzi, va dir ahir que són «almenys 247 els morts» i 368 les persones ferides després del terratrèmol que a la matinada va afectar diversos pobles del centre del país.

«Itàlia és avui una família colpejada, però que no s'atura», va dir Renzi, durant una compareixença des de Rieti on va acudir per seguir l'emergència. Va explicar que ja a partir d'avui es reunirà el Consell de Ministres per adoptar les primeres decisions per ajudar els territoris i va assegurar que «l'emergència haurà de ser gestionada en un llarg període» i va desitjar «que tots estiguin a l'altura d'aquest repte».

Renzi va detallar que dels morts, 86 s'han produït a les localitats de la regió del Laci, entre les quals la d'Amatrice és la més afectada pel sisme; mentre que 34 s'han comptat en els municipis de la regió de les Marques. Va explicar que aquest número està destinat a pujar ja que hi ha desenes de desapareguts i va especificar que és molt difícil saber el nombre de persones que poden seguir sota la runa ja que aquestes poblacions s'omplen a l'estiu amb els turistes. En la seva compareixença, Renzi va explicar que les localitats més afectades són les d'Amatrice, Accumoli i Pescara del Tronto, on s'han concentrat gairebé totes les víctimes.

Renzi va explicar que hi ha una forta col·laboració entre els hospitals per atendre els ferits i també s'ha posat en marxa un servei de psicòlegs per atendre els familiars dels ferits i els damnificats.

«Volem una reconstrucció veritable perquè els habitants d'aquests pobles puguin seguir mantenint la seva comunitat i conservin el passat d'aquestes localitats, un passat meravellós que no pot quedar perdut», va assegurar el primer ministre.

L'atenció ara de la Protecció Civil, que coordina les tasques de rescat i d'ajuda, és també la d'allotjar milers de persones que s'han quedat sense llar. Segons Protecció Civil, ja s'han instal·lat quatre camps amb botigues, cuina i banys en diversos punts de la zona amb una capacitat cada un d'aquests de 250 persones, com també s'han organitzat escoles i gimnasos per als damnificats.

Els successos

La terra va tremolar a les 03.36, hora local,amb epicentre a la població d'Accumoli, a la província de Rieti, i va durar uns 30 segons, segons les dades de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia d'Itàlia. Pocs segons que van servir per pràcticament fer desaparèixer diverses localitats de les províncies de Rieti i d'Ascoli Piceno, situades sota la serralada dels Apenins i a pocs quilòmetres de l'Aquila, on l'any 2009 es va produir un terratrèmol que va causar més de 200 morts.

Els cossos han explicat que gran part de les morts s'han produït entre les localitats d'Accumoli i Amatrice, a la província de Rieti, a la regió de Laci, i les altres a Pescara de Tronto, de les Marques. Entre aquestes víctimes, desenes provenien d'Amatrice, una petita localitat situada en un pujol.

Un altre dels pobles que pràcticament ha desaparegut és Accumoli, situat a pocs quilòmetres d'Amatrice. L'alcalde Stefano Petrucci va assegurar que la localitat havia estat devastada, que gairebé totes les cases s'havien esfondrat i que les que seguien en peu estaven fortament danyades. Passades més de dotze hores del terratrèmol, els equips de rescat seguien excavant a la recerca de supervivents, i els agents del Cos de Bombers han assegurat que continuarien buscant-ne mentre ho permetessin les condicions. Un dels problemes és que després del terratrèmol s'havien produït nombroses rèpliques, algunes properes als cinc graus en l'escala Ritcher.

El Govern italià destinarà 234 milions d'euros per a l'emergència immediata, segons va informar ahir el Ministeri d'Economia i Finances en un comunicat, però a més es van activar nombrosos números per recollir diners i donar suport a Protecció Civil. Per la seva banda, l'Associació Bancària Italiana va expressar la seva solidaritat amb les víctimes i va anunciar que està sensibilitzant els bancs perquè permetin als residents de les àrees copejades suspendre les taxes hipotecàries dels immobles que hagin sofert danys, encara que sigui de forma parcial.

Itàlia va rebre nombroses condolences dels líders internacionals. Autoritats d'Alemanya, Espanya, Bèlgica o Holanda, entre d'altres, així com les institucions europees, van donar suport i ajuda en tot el que fes falta.