El portaveu del grup socialista al Senat, "scar López, va avançar que el PSOE ha demanat al Tribunal Suprem personar-se com a acusació particular en la causa sobre Rita Barberá, a qui s'investigarà pel seu paper en un presumpte cas de blanqueig a l'Ajuntament de València. López va esmentar aquesta mesura com una més de les que està estudiant el seu grup al Senat per aconseguir que la senadora valenciana renunciï a l'acta i deixi de donar «una imatge horrible» de la cambra alta.

De moment, el que ha fet el Suprem és decidir que investigarà Barberà, que és senadora, i per tant, aforada, sobre la seva relació amb una trama de finançament en el grup popular a l'Ajuntament valencià, suposadament comesa quan era alcaldessa. Es tracta d'una peça del cas Imelsa que instrueix la justícia a València, i que es refereix a un presumpte cas de blanqueig de capitals.

A més de la personació al Suprem, el grup socialista està estudiant el reglament del Senat per dilucidar si demana la suspensió cautelar de Barberá com a senadora quan arribi el suplicatori del Suprem a la Cambra, que és el pas indispensable perquè aquest tribunal jutgi l'exalcaldessa.

En aquest sentit, l'oposició al Senat va reprovar en bloc la decisió de Rita Barberá de seguir a la cambra alta malgrat abandonar el PP, i diversos partits van anunciar ja que prendran mesures per impulsar la sortida de l'exalcaldessa valenciana, entre elles la de demanar-ne la suspensió.

El PP, per la seva banda, va recordar que en altres ocasions d'imputacions o processaments a senadors no es va reclamar la suspensió i va lamentar que els altres partits es pretenguin erigir en «jutges i justiciers» condemnant ja l'exalcaldessa, que ahir va passar oficialment al Grup Mixt de la cambra alta.

La Junta de Portaveus i la Mesa del Senat es van reunir per primer cop després de la decisió de Barberá d'abandonar el PP però mantenir el seu escó i van parlar del mal que suposa per a la imatge de la cambra alta i de la visió que té la ciutadania d'aquesta institució.

La Mesa va donar curs a la petició que dilluns va remetre la senadora d'integrar-se al Grup Mixt, que es reunirà la setmana que ve per decidir qüestions tècniques com la ubicació de l'escó de Barberá o el seu despatx i altres més polítiques i econòmiques, com si se li permet ser portaveu d'una comissió.

A més, com a integrant del Grup Mixt, Barberá podria ser portaveu d'aquest grup durant un mes per torn, que li tocaria al maig. Qüestions totes que haurà de dirimir el nou grup de Barberá, ja que alguns membres, com Compromís, ja han advertit que demanaran un canvi en el funcionament del Mixt per evitar que l'exalcaldessa tingui responsabilitats en nom seu.