El PP tornaria a guanyar les eleccions amb un 34,5% dels vots, dos punts més que en l'anterior enquesta, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic ahir.

D'aquesta manera, el partit de Mariano Rajoy duplica el PSOE en estimació de sufragis: els socialistes s'enfonsen per la seva crisi interna, perden més de sis punts i són, a més, àmpliament superats per Units Podem i les seves confluències.

L'enquesta del CIS, elaborada entre l'1 i el 10 d'octubre, just en plena crisi del PSOE i coincidint amb la dimissió de Pedro Sánchez, deixa els socialistes amb un pobre 17% en estimació de vot, quan l'enquesta de juliol els atorgava el 23,1% (la infografia que acompanya aquesta informació fa la comparativa amb els resultats dels 26J; llavors, el PSOE va obtenir el 22,66% dels sufragis). Units Podem, per la seva banda, sumaria, al costat de les seves confluències, el 21,8 per cent dels vots, 2,2 punts més que a l'enquesta de juliol.

Esquerra millora

Ciutadans guanyaria vuit dècimes, fins al 12,8% dels vots (percentatge que els situa per sota del resultat del 26J, quan van obtenir el 13,05% dels sufragis); i ERC, el cinquè grup parlamentari al Congrés, també milloraria una dècima i la seva estimació de vot fins al 3,0 per cent (quatre dècimes per sobre del resultat del 26J). Per la seva banda, el PDECat -l'antiga CDC- manté les seves expectatives electorals, amb un 1,7% (per sota, però, del resultat del 26J, quan va aconseguir el 2,01% del total de vots), mentre que el PNB pujaria lleument fins a l'1,3%

Bildu, per la seva part, amb prou feines puja una dècima i aconseguiria el 0,9% dels sufragis, segons el CIS, i Coalició Canària milloraria resultats, passant del 0,1% que li donava l'enquesta de juliol, al 0,5% a l'octubre. La caiguda del PSOE es reprodueix també en les dades de vot directe -sense l'estimació del CIS-, on els socialistes perden més de quatre punts, fins al 12,3%, també per darrere d'Units Podem, que suma un 15,8% entre totes les seves candidatures. Els populars es reforcen també en aquest apartat, en passar del 19,4% de l'enquesta de juliol, al 19,6% en la d'octubre. D'altra banda, i preguntats poc després de les eleccions de juny si repetirien el seu vot, un 77,4% dels enquestats admeten que donarien suport al mateix partit, i vuit de cada deu reconeixen que tenien el vot decidit «força temps» abans d'iniciar-se la campanya electoral.

La incertesa que viscuda els últims mesos per la falta d'investidura i la possibilitat de terceres eleccions ha enfonsat les notes dels líders polítics i, de fet, cap arriba a l'aprovat.

Pedro Sánchez, que va dimitir els mateixos dies en què es va realitzar el treball de camp, és un dels que més empitjoren la seva qualificació ciutadana, al passar d'un 3,93 sobre deu al juliol, a un 3,35 a l'octubre. No obstant això, Sánchez seguia obtenint millor nota que el president del Govern, Mariano Rajoy, que s'ha quedat en el 2,97, quan en l'anterior sondeig va obtenir un 3,25.

Domènech, el menys dolent

Els ciutadans també castiguen el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que d'un 3,48 sobre deu al juliol ha passat a un 3,22. Un correctiu del que tampoc se'n lliura el president de Ciutadans, Albert Rivera, que obté un 3,69 enfront del 3,95 de l'anterior sondeig. El polític més valorat, malgrat que no arriba a l'aprovat, és el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domenech (4,51), que desbanca d'aquest lloc al portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que cedeix sis dècimes i es queda amb una nota de 4,31 punts (el tercer lloc de la llista) Per davant d'ell se situa el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, qualificat pels enquestats amb un 4,47, i en quart lloc, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, amb una nota de 4,28.

Unes setmanes abans que fructifiqués la investidura de Mariano Rajoy, una aclaparant majoria dels espanyols, el 88,1%, percebia la situació política com a «dolenta» o «molt dolenta», en uns dies en què la preocupació per la falta de Govern seguia a l'alça en la llista d'inquietuds ciutadanes. No obstant això, l'atur, citat per un 71,3% dels enquestats és el que més preocupa, seguit de «la corrupció i el frau» (37,6%) i dels «polítics, els partits i la política» (29,5).