n El màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, va denunciar ahir que l'Exèrcit va violar l'alto el foc en una zona rural del departament del Meta, al centre de Colòmbia, on es troba preagrupat un grup de guerrillers abans d'anar al lloc on deixaran les armes i es desmobilitzaran.

En una carta que va fer pública a Twitter i que està dirigida al Mecanisme de Monitoreig i Verificació (MMV) del cessament d'hostilitats i als països acompanyants i garants del procés de pau, Timochenko va indicar que el passat 20 de desembre nou militars de l'Exèrcit van intentar «endur-se» a un guerriller.

Segons ell, aquests nou militars es van endinsar a la zona de preagrupament en què es troben part dels guerrillers de les FARC tot conduint motos d'alta cilindrada, fet que va posar «en extrema tensió» l'alto el foc.

Els guerrillers no van disparar

Segons indica Timochenko en la missiva, la situació va durar més de dues hores, però els guerrillers «es van abstenir» d'obrir foc, la qual cosa, en la seva opinió, mostra la seva «voluntat de pau».

El cessament de les hostilitats entre el Govern colombià i les FARC va començar el passat 29 d'agost, dies després que se signés el primer acord de pau entre ambdues parts que posteriorment va ser rebutjat en plebiscit. El nou acord de pau va ser signat el passat 24 de novembre i dies després va ser ratificat al Congrés.

Actualment, els guerrillers de les FARC es troben en àrees de preagrupament, malgrat que haurien d'haver-se desplaçat a les zones de «normalització» on deixaran les armes i es desmobilitzaran com a part del cronograma acordat amb el Govern.