El dia que es complia el termini que es van donar els Estats europeus fa dos anys per complir amb les quotes de reubicació i reassentament de refugiats, diverses ONG van acusar de l'incompliment d'aquests contingents el Govern, que va admetre no estar «satisfet», tot i que té la «consciència molt tranquil·la». Espanya va assumir l'acollida de 17.337 sol·licitants d'asil i refugi, dels quals ha traslladat 1.983 persones. D'aquesta xifra, va acceptar el trasllat des de Grècia i Itàlia de 9.323 refugiats en un compromís d'obligat compliment, dels quals n'han arribat 1.279.

En un segon acord, els països europeus es van comprometre a reassentar refugiats que porten diversos anys vivint a camps habilitats per l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) a països com Líban, a més de migrants que estan a Turquia. Espanya va acordar portar-ne 1.449 i han arribat 704.

Aquestes xifres van ser denunciades per Amnistia Internacional i Xarxa Solidària al Congrés i a la Puerta del Sol amb l'objectiu que els dirigents polítics no oblidin els refugiats. El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va reconèixer que «ha estat impossible complir els compromisos».