Òmnium Cultural ha difós avui a través de les xarxes socials un vídeo en anglès en el qual demana a Europa que "ara, abans que sigui massa tard, ajudi Catalunya", després de l'empresonament dels presidents de l'ANC, Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

El vídeo, de tres minuts i mig i titulat "Help Catalonia. Save Europe", s'inspira en un altre similar que es va fer viral el 2014, "I am an Ukranian", en el qual una jove explicava des de Kíev el conflicte ucraïnès i reclamava ajuda internacional davant de les autoritats prorusses i Moscou.

Un dia després que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela enviés a la presó sense fiança Sánchez i Cuixart per sedició, en haver "promogut" el setge a la Guàrdia Civil el 20 de setembre durant una operació per impedir el referèndum de l'1-O, Òmnium ha llançat aquest vídeo, que segueix la pauta ucraïnesa.

En primer pla apareix una jove que exposa els arguments esgrimits pel sobiranisme en les seves "protestes pacífiques al carrer", davant el "rebuig" del president del Govern, Mariano Rajoy, a "qualsevol diàleg" per pactar un referèndum.

La jove alerta que els "valors europeus" de "llibertat, democràcia i drets humans" estan sent "atacats en aquests moments" a Catalunya i recorda els fets del passat 1 d'octubre.

Entre imatges de les càrregues policials durant l'1-O davant col·legis designats com locals de votació pel Govern, la narradora denuncia que "la policia espanyola va usar un nivell de violència mai vist en un Estat membre de la Unió Europea", ja que "van assaltar col·legis electorals, van copejar a gent gran i a joves" i es van emportar urnes.

"Quin crim havia comès aquesta gent? Anar a votar", assenyala, abans d'assegurar que "malgrat les amenaces i la violència", uns 2,3 milions de catalans "finalment van aconseguir votar" i un 90% lo va fer a favor de la independència, en al·lusió al recompte publicitat pel Govern.

No obstant això, les autoritats espanyoles, "inclòs el Rei, no han condemnat la violència policial", afirma la jove, que es fa ressò tant de la privació de llibertat de Sánchez i Cuixart com del tancament de "centenars de pàgines webs" sobiranistes en les últimes setmanes.

"Som ciutadans europeus com tu i necessitem la teva ajuda per defensar la democràcia i la llibertat. Per favor, no miris cap a altre costat. El que està succeint a Catalunya no és un assumpte intern espanyol, sinó que incumbeix a cada ciutadà europeu", afegeix.