Almenys vuit advocats del cas Gürtel presentaran una querella conjunta contra l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per un presumpte delicte de prevaricació després de conèixer el contingut de la gravació feta pel comissari jubilat José Manuel Villarejo que vincula, presumptament, el magistrat amb la preparació d'aquest cas de corrupció vinculat al Partit Popular.

El passat 30 de setembre el diari digital Moncloa.com va divulgar uns àudios relatius a un dinar mantingut per Villarejo, Garzón, l'actual ministra de Justícia, Dolores Delgado, i ex-alts comandaments de la Policia el 2009, revelant que, presumptament, el comissari jubilat -en presó preventiva des de novembre de 2017- va intervenir en la preparació del procediment que va donar peu al cas Gürtel al costat del magistrat.

Tenint en compte l'esmentada conversa, el comissari Villarejo, imputat per delictes de suborn, blanqueig, organització criminal, descobriment i revelació de secrets i extorsió, va revelar als comensals -Garzón i Dolores Delgado ja no es trobaven entre ells- l'existència d'una reunió mantinguda el 2008, dies abans que s'obrís el procediment de Gürtel, amb Garzón, qui va ser cap de la Udef (José Luis Olivera) i Juan Antonio González, excomissari general d'Informació de la Policia Nacional, per preparar el cas.

Aquell any, Baltasar Garzón era titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 i va ser l'instructor del cas Gürtel. Garzón va ser inhabilitat com a magistrat per permetre intervencions il·legals de les comunicacions a la presó de Soto del Real (Madrid) per escoltar les converses entre els imputats de Gürtel i els seus advocats i conèixer les seves estratègies. Els advocats preparen ara els recursos de cassació pertinents per presentar davant el Tribunal Suprem contra la sentència de l'Audiència Nacional dictada el passat 24 de maig.

Estratègia de Garzón

Per altra banda, Garzón ha posat en marxa una estratègia processal en el cas Villarejo que té una doble finalitat. La principal, intentar anul·lar del procediment totes les gravacions de l'excomissari. I, paral·lelament, apartar de la instrucció els dos fiscals anticorrupció que estan dirigint les indagacions. Garzón és l'advocat defensor d'Enrique García Castaño, conegut com el Gordo, el comissari també imputat en la trama de Villarejo com a presumpte coresponsable de l'organització criminal. De fet, segons els investigadors, les tres peces clau d'aquesta xarxa són el mateix Villarejo, García Castaño i Rafael Rodó.