09 de marš de 2019
09.03.2019
Diari de Girona

Dimiteix el primer ministre de FinlÓndia en fracassar la seva reforma sanitÓria

El mandatari encapšalarÓ un govern en funcions fins a les eleccions legislatives que se celebraran el mes vinent

09.03.2019 | 01:33
Dimiteix el primer ministre de FinlÓndia en fracassar la seva reforma sanitÓria

El primer ministre de Finlàndia, Juha Sipilä, va presentar la seva dimissió i la del seu Govern després del fracàs de la iniciativa de reforma sanitària i passarà a dirigir un govern en funcions fins a les eleccions legislatives del mes vinent amb l'esperança de solucionar la crisi oberta abans que Finlàndia assumeixi al juliol la presidència rotatòria de la Unió Europea. «Soc un home de principis i tenia clar des del primer moment que el principi aquí era 'o ho tirem endavant o marxem'», va afirmar el primer ministre en una compareixença davant els mitjans poc després de presentar la seva dimissió.

La renúncia de Sipilä passa a engrossir la llarga llista de fracassos que han protagonitzat els successius governs finlandesos durant l'última dècada per intentar ajustar el sistema sanitari -tan ampli en la seva cobertura com costós per a les arques públiques- en relació a una població que està envellint a una velocitat alarmant.

Sipilä, que ha reiterat durant els darrers mesos que els canvis eren «decisius» per equilibrar les finances públiques, va acabar reconeguent que la reforma sanitària «no podrà complir-se durant el mandat actual». «Per a mi ha suposat una decepció enorme. Qüestions que eren fonamentals s'han convertit en obstacles i no hi ha hagut temps per fer noves propostes», va explicar. La reforma sanitària hauria reduït el creixement anual de la partida de despeses públiques en Seguretat Social i sanitat pública al 0,9 per cent entre el 2019 i 2029 de l'estimació actual del 2,4 per cent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook