Les dades macroeconòmiques s'han imposat a la frenada econòmica, a la inestabilitat global i a la incertesa política en la decisió de l'agència de qualificació S&P, que va millorar el ràting del deute espanyol des de A- fins a A, amb perspectiva estable. L'agència ha tingut en compte que l'economia espanyola creix per sobre de la mitjana de l'Eurozona i manté un exercici positiu, tot i la manca d'entesa política que portarà a les quartes eleccions en quatre anys el proper 10 de novembre. Segons les dades divulgades pel Banc d'Espanya, el deute suposa actualment el 97,61% del Producte Interior Brut de l'Estat.

En un altre ordre de coses, el Banc d'Espanya considera que l'augment del proteccionisme entre els Estats Units i la Xina podria tenir una «elevada incidència» a l'economia mundial, en estimar un impacte directe del 0,25% en el PIB mundial en termes acumulats en el període 2019-2021, amb caigudes del PIB dels Estats Units i la Xina del 0,26% i el 0,38%, respectivament, mentre que l'economia de l'àrea de l'euro es contrauria un 0,2%.

Així es desprèn d'un article analític de l'organisme supervisor en què analitza l'augment del proteccionisme entre els Estats Units i la Xina i les seves repercussions sobre l'economia mundial, a partir del primer escenari, centrat en els canals directes reals, que tenen en compte els canvis en el comerç bilateral entre els dos països i els efectes de segona ronda globals per la reducció de la demanda mundial.