El prior del Valle de los Caídos Santiago Pedrera, ha advertit al Govern que no permetrà l'accés a la basílica per l'exhumació del dictador Francisco Franco fins que el Tribunal Suprem respongui a les seves al·legacions.

En una carta dirigida a la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, Pedrera afirma que l'"Abadia no autoritza l'accés a la Basílica amb la finalitat d'accedir a una 'res sacra'".

El prior adverteix que la sentència del Tribunal Suprem "no resol" les al·legacions que han presentat i seria una "vulneració de la llibertat religiosa" pretendre "actuar en un lloc sagrat" sense comptar amb la "preceptiva autorització eclesiàstica".

La missiva ha estat registrada aquest dimecres i respon a l'anterior carta enviada per Calvo el passat 3 d'octubre a la qual es va concedir cinc dies a l'Abadia per respondre si permetia l'exhumació de Franco.

En aquest context, Pedrera al·lega que la decisió del Suprem s'ha produït en un procediment en el qual l'Abadia "no ha estat part" i per això no "resol les al·legacions essencials" plantejades en el seu recurs.

El religiós apel·la al TC i el TEDH

El prior recorda que en la seva demanda esgrimien "vulneracions dels drets fonamentals" i afirma que l'"última paraula" correspon al Tribunal Constitucional i després al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

"La submissió al que els tribunals decideixin no vol dir, de cap manera, renúncia als recursos que l'ordenament ens ofereix davant d'una violació de drets fonamentals", apunta.

Per això, adverteix que se segueix negant a facilitar l'exhumació, ja que "no existeix consentiment de la família i es mantenen els principis religiosos i morals".

"Virulència" en comptes de "comprensió"

Des de la Abadia lamenten la "virulència" amb la qual s'ha plantejat un problema que es podria haver resolt amb "diàleg, comprensió i prudència" per part dels afectats. "Rebi la meva consideració personal més distingida", finalitza la carta de Pedrera.

Per la seva banda, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) no ha volgut valorar la carta del prior del Valle de los Caídos, que pertany a la Congregació de Solesmes, monestir benedictí situat a França i, per tant, sobre el qual l'Església espanyola no té autoritat.