El polèmic eurodiputat britànic pro Brexit Nigel Farage explica en una entrevista amb Efe que sent que la seva missió està complerta amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i ironitza sobre el fet que la seva marxa coincideix amb l'arribada de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

"És molt curiós que ara que marxo jo, arribi Puigdemont", ha comentat entre rialles als passadissos de l'Eurocambra, en el seu últim ple a Estrasburg després de més de vint anys a l'escó, ja que el 31 de gener es formalitzarà el Brexit o sortida del Regne Unit de la UE i les últimes reunions tindran lloc a Brussel·les.

"És curiós perquè una de les raons per les quals als separatistes catalans els han tractat tan malament (a la UE) ha estat perquè són euroescèptics. Si haguessin estat el partit nacionalista escocès o els laboristes, menys crítics amb la UE, això no passaria", ha afegit.

El "mr. Brexit" de l'Eurocambra ha apuntat que seguirà "amb gran interès el periple de Puigdemont" a l'hemicicle comunitari. "Ara té una plataforma estupenda, a veure com l'aprofita", ha afegit Farage, que ha assenyalat que segons la seva opinió "els polítics i el sistema judicial espanyol han tractat terriblement als separatistes catalans". "Ficar gent a la presó només per voler fer un referèndum és un error", ha afegit.

Preguntat sobre si opina que alguna vegada hi haurà una Catalunya independent, un "Catexit", Farage ha assenyalat que "el brexit ha demostrat que mai es pot dir mai". L'exlíder del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP) s'ha mostrat satisfet per haver aconseguit, "tot i que més tard del que pensava", que el seu país surti de la UE, previ vot favorable dels ciutadans britànics en el referèndum de juny del 2016. "Només m'ha costat 20 anys", ha dit entre rialles, després de recordar que quan va començar a parlar del "brexit" se'n reien d'ell i a tothom li semblava impossible la sortida del soci britànic.

Farage, locutor d'èxit, va arribar al Parlament Europeu el 1999, representant la jurisdicció al sud-est d'Anglaterra, i reconeix que "trobarà a faltar" l'Eurocambra perquè és ja "una part important de la seva vida". "El que més trobaré a faltar és aquest edifici d'aquí (el ple de l'Eurocambra), és el teatre, el drama del qual he estat el protagonista tot aquest temps", ha presumit Farage, que ha considerat que només ell ha aconseguit atreure en diverses ocasions tota l'atenció mediàtica del món al Parlament Europeu. L'europarlamentari no ha renunciat al seu sou en tots aquests anys com a eurodiputat malgrat la seva eurofòbia i ha hagut fins i tot de fer front a multes per mal ús dels fons dedicats al seu equip d'assessors.

Tampoc ha dit que no a la quantiosa pensió que li correspon com a membre del Parlament Europeu, tot i que sí ha dit que no als dos anys de compensacions de transició als que tindria dret abans de la seva jubilació (al voltant de 175.000 euros). Reconeix que en aquestes dècades d'agitador de l'hemicicle europeu s'ho ha passat "molt bé" i fins i tot té bones paraules per al menjar i el vi alsacià que se serveix als restaurants d'Estrasburg.

Prediu que els debats a l'Eurocambra seran "avorrits i tristos", ja que precisament una de les contribucions britàniques a l'hemicicle comunitari per a ell és haver portat l'estil àgil i ric d'oratori de Westminster a Brussel·les i Estrasburg. Sobre el futur de la UE sense el seu país, Farage té mals auguris i reitera la seva crítica a la deriva "terrible" que segons ell ha pres el projecte europeu. En aquest sentit, ha destacat que el seu pitjor moment aquests anys va ser l'aprovació el 2009 del Tractat de Lisboa, que va augmentar el poder de l'Eurocambra i va aprofundir en la integració europea, cosa que a ulls de l'euroescepticisme significa una ofensa per a les sobiranies nacionals, especialment la britànica.

"Els que es queden saben que se'n va un gran país. I haurien de pensar per què marxem. El Regne Unit sempre va estar a favor de la cooperació europea, del comerç, etc, però no d'aquesta UE que vol ser una potència militar, un imperi, amb una Comissió Europea que està al comandament i està formada per comissaris que ningú ha escollit", ha reflexionat. "El brexit no és només bo per al Regne Unit. També obligarà els altres a pensar quina Europa volen realment", ha afegit. EFE