La Comissió Europea va decidir ahir imposar aranzels a partir d'avui a productes nord-americans per 3.360 milions d'euros per les ajudes il·legals de Washington a Boeing, però els anul·larà si el president sortint Donald Trump o l'electe Joe Biden eliminen els impostos a productes europeus pel cas Airbus.

«Tot i els esforços, a causa de la manca de progrés per part dels EUA, podem confirmar que la Unió Europea exercirà els nostres drets i imposarà les contramesures que ens ha concedit l'Organització Mundial del Comerç en relació amb Boeing», va explicar el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, al final d'una reunió per videoconferència amb els ministres de comerç dels Vint-i-set.

La llista de productes afectats pels aranzels inclou diversos models d'avions Boeing, productes agrícoles i béns industrials, i se'ls aplicarà un percentatge del 15% o 25%. Entre els productes agrícoles hi ha el tabac, cacauets, nous, llavors, tomàquets dolços, saba i estrats vegetals, blat, olis vegetals, fruita, melassa de canya de sucre, vainilla, sucs i formatges, espirituosos, salses, sopes i xarops, xocolata i cacau, extracte de cafè i polpa de remolatxa. Altres productes a la llista són pales carregadores autopropulsades, tractors, equips de gimnàs, equips de casino, videojocs, billars, bosses, maletes i carteres.