La sala quarta del Tribunal Suprem ha decidit rectificar la seva pròpia doctrina en relació amb la durada del contracte d’interinitat per vacant al sector públic després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) hagi declarat contrària a Dret comunitari la jurisprudència espanyola que permet renovar contractes temporals al sector públic a l’espera de processos selectius per als quals no existeix un termini concret fixat.

El Suprem, reunit en ple per examinar la incidència de la resolució del TUE en diversos recursos, va decidir per unanimitat rectificar l’aplicació que havia estat fent de la seva pròpia doctrina en aquesta matèria.

Així, estableix que, en aplicació de les previsions legals i reglamentàries sobre el contracte d’interinitat, la seva durada màxima serà la del temps que durin els processos de selecció per cobrir la vacant conforme al disposat a la seva normativa legal o convencional específica.

A falta d’una previsió normativa, el Suprem determina que, amb caràcter general, una durada superior a tres anys del contracte d’interinitat s’ha de considerar «injustificadament llarga», cosa que comportarà que el treballador interí passi a ostentar la condició d’indefinit no fix.

Així mateix, estableix que el còmput de tal termini no pot veure’s interromput per normes pressupostàries que paralitzin ofertes públiques d’ocupació, ja que la cobertura de vacants cobertes per treballadors interins no implica un increment pressupostari.

Precisament, el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, està treballant amb els agents socials per abordar un procés d’estabilització de l’ocupació al sector públic a través d’un decret llei que s’aprovarà en un termini breu.

Prohibir la temporalittat

Amb aquest decret, el Govern planteja prohibir la temporalitat a les administracions públiques, de manera que a partir de la seva posada en marxa serà impossible» que una persona continuï amb caràcter interí ocupant un lloc de l’Administració per més de 3 anys.

El procés d’estabilització que persegueix el Govern es farà a través de concursos-oposició especials on es tindrà en compte l’experiència, donant marge a les comunitats autònomes i entitats locals perquè en lloc de concursos-oposició, presentin només concursos.

També s’està treballant i recollint aportacions sobre mecanismes per compensar les persones afectades per frau de llei, tot i que no amb caràcter retroactiu, i castigar les administracions que mostrin «desídia, desinterès o culpa» en la comissió d’aquest frau i «injustícia» cap aquestes persones.