Els tres gossos que des de fa setmanes es troben atrapats entre la lava a l'illa de la Palma estan a punt de ser rescatats, en una operació que es durà a terme amb drons.

El Comitè Director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), l'organisme que inclou a administracions, científics, forces de seguretat i serveis d'emergència, ha autoritzat finalment el rescat dels animals.

Durant aquests dies, dues empreses de la Palma han estat alimentant a aquests gossos a través d'un dron, que ha permès mantenir-los amb vida.

Una empresa gallega, Aerocamaras, serà l'encarregada de realitzar un rescat amb pocs precedents en el món. Tècnics d'aquesta companyia van arribar el dilluns al lloc per poder preparar l'evacuació dels animals, i ja ho tenen tot preparat per a dur a terme l'operatiu.

El dron que s'emprarà mesura dos metres i mig de diàmetre i és capaç de suportar fins a 25 quilos de pes, segons l'empresa, que començarà inspeccionant primer el lloc on es troben els animals per a posteriorment procedir a la seva extracció.

Aerocamaras assenyala que serà el primer rescat d'aquest tipus al món. Pel que sembla existeix un buit legal pel que fa a rescat d'animals vius amb drons.

Un dels gossos atrapats entre la lava, a l'illa de la Palma EPC

Durant quatre dies, tres enginyers, al costat del director tècnic i recerca d'I+D d'Aerocamaras, van dissenyar un sistema innovador que permet atrapar a un animal i desplaçar-lo en vol. Mai s'havia provat abans perquè les lleis de seguretat aèries d'Espanya prohibeixen el trasllat d'animals via dron.

Inicialment, semblava haver-hi més de tres gossos atrapats en aquesta zona, però algun d'ells podria haver mort durant aquests tres dies.