La deformació de la superfície amb un increment d’uns 10 centímetres en una zona pròxima al con volcànic de La Palma entreveu que encara queda força magma a les entranyes de la terra. Així ho va explicar ahir la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, que va avançar que els dos episodis anteriors d’aquests augments d’altura van ser l’avantsala d’una activitat més gran en el flux de lava i l’obertura i el tancament de nous centres eruptius. Aquest paràmetre, juntament amb els sismes i l’emissió de diòxid de sofre, continuen estant «lluny» de pronosticar el final del procés eruptiu, com va indicar el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende.

Blanco va assenyalar que encara s’ha de «corroborar la veracitat» de l’esmentada deformació, per a la qual es recolliran dades a través d’una tècnica de radar anomenada InSAR amb la qual s’espera que avui es verifiqui. Al llarg dels 37 dies d’erupció s’han produït dues situacions similars a l’actual, una al setembre i una altra el 12 d’octubre. Aquesta última va passar just abans que es produís la ruptura al nord del con principal, que va provocar un gran vessament de material volcànic i que durant els següents dies va avançar amb direcció al nord.

Aquesta fractura va ser la causant que la lava destrossés tot el polígon industrial de Los Llanos de Aridane, el barri d’El Callejón de la Gata i gran part de La Laguna. «En no observar-se a la resta de la xarxa, ha de ser una cosa molt superficial», va argumentar Blanco, que va explicar que si es confirma es tractaria d’un «embossament de material magmàtic» que estaria «just sota l’estació». «Repeteixo», va afegir, «això s’ha de corroborar» perquè a causa de la situació en què es troba l’atmosfera les dades poden ser pertorbades.

Mentre s’espera la confirmació d’aquests registres, la Cumbre Vieja continua amb la seva activitat després de perdre una mica d’explosivitat en comparació amb dilluns. La sismicitat es va reduir de manera notable després que es detectessin més de 500 terratrèmols entre dilluns i dimarts. Associats a aquests moviments de la terra s’han produït despreniments.