El president d'UcraïnaVolodomir Zelensky, ha demanat l'entrada immediata del seu país a la Unió Europea al mateix temps que ha sol·licitat als soldats russos cessar el foc. «Ens dirigim a la UE en relació amb la integració d'Ucraïna sense demora a través d'un nou procediment especial», ha dit Zelensky en un discurs per vídeo. «Estic segur que és correcte. Estic segur que és possible», ha afegit el president després de cinc dies d'invasió russa.

La delegació ucraïnesa ha arribat aquest dilluns al matí a la frontera amb Bielorússia per iniciar les negociacions amb Rússia, on exigirà un alto el foc «immediat» i la retirada de les tropes russes, segons ha apuntat la presidència d'Ucraïna. «La qüestió clau és un alto el foc i la retirada de les tropes del territori ucraïnès», ha expressat l'Oficina de la Presidència abans que comencés la reunió, que ha arrencat a les deu del matí hora espanyola per iniciar el diàleg, després que dijous passat Rússia comencés la invasió d'Ucraïna. Els negociadors ucraïnesos van aterrar en un helicòpter polonès no lluny del lloc de les negociacions, segons l'agència oficial bielorussa BELTA. La delegació inclou al ministre de DefensaOleksii Réznikov; al líder de la fracció del partit oficial «El Servent del Poble», David Arakhamia: a l'assessor del Cap de l'Oficina Presidencial Mykhailo Podoliak; al cap adjunt de la delegació ucraïnesa en el Grup de Contacte Trilateral per la pau al DonbásAndriy Kostin; al diputat Rustem Umerov i al diplomàtic Mykola Tochytsky.

Poc abans, Bielorússia va confirmar que tot estava preparat per començar les negociacions entre Rússia i Ucraïna a la regió de Gómel. «A Bielorússia està tot llest per acollir les negociacions. Esperant a les delegacions», va escriure la diplomàcia bielorussa en un tuit amb una fotografia de la seu de la reunió, proveïda d'una llarga taula i de les banderes dels tres països.

Els responsables ucraïnesos van accedir finalment a viatjar a Bielorússia, encara que no a Minsk com havia proposat inicialment Rússia, atès que considera que el president bielorús, Alexandr Lukashenko, no és neutral en haver acollit a més de 30.000 soldats russos i equipament militar per uns exercicis conjunts que han servit a Moscou per creuar la davantera sud d'aquest país per atacar a Ucraïna. A més, Lukashenko es va declarar disposat a viatjar a Crimea, annexionada per Rússia el 2014. Va ser a Minsk on es van signar els Acords de Pau per al Donbás el 2015, pactes que per la guerra s'han quedat en lletra morta i que, en opinió de Moscou, en vuit anys no s'han implementat per part de Kíev. Ucraïna va acceptar començar negociacions sense expectatives d'un resultat, encara que segons va dir el Govern, va aconseguir que es fessin aquestes «sense condicions», després que el Kremlin li exigís deposar abans les armes, segons la versió de Kíev.