Els Estats Units desclassifiquen més de 12.000 documents sobre la mort de Kennedy

El novembre vinent ja farà 60 anys del magnicidi que va tenir lloc a Dallas

EP

Els Arxius Nacionals dels Estats Units han desclassificat aquest dijous un total de 12.879 documents relacionats amb l'assassinat de l'expresident John F. Kennedy gairebé 60 anys després del magnicidi ocorregut a Dallas, Texas.

"S'ha dut a terme un esforç exhaustiu per revisar el conjunt complet de gairebé 16.000 registres que anteriorment s'havien publicat en forma redactada. S'ha determinat que més del 70% (d'ells) ara es poden publicar en la seva totalitat", ha explicat la Casa Blanca en un comunicat.

Gran part dels documents fets públics aquest dijous pertanyien a l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA), per la qual cosa el 95% dels documents de la seva col·lecció sobre l'assassinat de Kennedy ja han estat desclassificats, segons un portaveu de l'organisme.

La Casa Blanca ha ressaltat que aquesta decisió "reflecteix el compromís" de l'Administració Biden amb una "transparència més gran", ja que brinda a la població nord-americana una "major comprensió" de les investigacions al voltant del seu assassinat.

"La majoria dels registres relacionats amb l'assassinat del president John F. Kennedy tenen gairebé 30 anys, i només en els casos més peculiars hi ha una necessitat legítima de protecció contínua dels registres esmentats", diu el Govern nord-americà. Això passa, segons la Casa Blanca, quan els documents poden produir "dany" a la defensa militar nord-americana, a les operacions d'intel·ligència, a l'aplicació de la llei o a les relacions exteriors dels Estats Units.

Tot i això, el president nord-americà ha explicat que fins al proper 1 de maig de 2023, els Arxius Nacionals continuaran revisant els documents, de manera que qualsevol informació retinguda que les agències no "recomanin per a un ajornament continu" es publicarà abans del 30 de juny del 2023.

La Llei d'Arxius de JFK, adoptada el 1992, va ordenar a l'Administració Nacional d'Arxius i Registres (NARA, per les sigles en anglès) establir una col·lecció amb tots els documents relacionats amb el magnicidi de Kennedy.

Kennedy tenia 46 anys i complia el seu primer mandat com a president quan va ser assassinat el 22 de novembre del 1963 en rebre diversos impactes de bala mentre viatjava en una comitiva presidencial amb motiu d'una visita oficial a l'estat de Texas.

Per aquells trets va ser arrestat Lee Harvey Oswald, que dos dies després, quan anava a declarar pels fets, va ser assassinat per Jack Ruby, propietari d'un club nocturn de la ciutat de Dallas. La Comissió Warren, encarregada d'investigar l'assassinat, va concloure que Oswald va actuar sol.

De tota manera, la mort precipitada del detingut i els deu anys que aquest va estar vivint a la Unió Soviètica, van generar àmplies i controvertides teories de la conspiració sobre el magnicidi de l'expresident Kennedy, i en aquest cas hi ha milers d'arxius classificats i desclassificats.