El gironí Lamuà (PSC) usa el català per enviar Vox al bar del Congrés

El diputat socialista troba a faltar l'euskera del portaveu del PP, Borja Sémper, i lamenta que "el seu plurilingüisme li va durar només una sessió"

Afirma que amb la reglamentació de les llengües territorials ja no es poden aprofitar per "confrontar i dividir l'hemicicle"

El diputat electe del PSC a Girona, Marc Lamuà.

El diputat electe del PSC a Girona, Marc Lamuà. / Aniol Resclosa

DdG

El diputat gironí del PSC, Marc Lamuà, ha estat dels primers en fer una llarga intervenció en català aprofitant que ja és oficial el seu ús. Però sobretot ha cridat l'atenció per la ironia amb la que ha obert la seva intervenció. En les seves primeres paraules, Lamuà ha aprofitat per recordar que eren "dos quarts tocats de deu i parlaré una llarga estona en català". Així ha convidat els diputats de Vox, després de l'estampida de fa uns dies, podrien desplaçar-se "al seu lloc preferit d'aquest edific: el bar del hemicicle".

A continuació també ha ironitzat sobre el paper del portaveu del PP, Borja Sémper, quan ha assenyalat que "hem trobat a faltar el seu euskera". I ha afegit: "el seu plurilingüisme li va durar només una sessió".

La frase de Lamuà s'ha viralitzat a les xarxes socials principalment pels seguidors de Vox que han carregat contra el diputat per fer ús del català i han lamentat també que el Congrés "sigui un circ". Per contra, Lamuà també ha aconseguit l'aplaudiment d'alguns seguidrs que li han agraït que parli "alt i clar".

El diputat per Girona Marc Lamuà ha explicat que la modificació del reglament per a l’ús de totes les llengües oficials “és més necessària que mai”, perquè “uns per intolerància i els altres per victimitzar-se, han fet de les nostres llengües massa temps una eina de confrontació”. “Avui les llengües deixen de ser les profundes trinxeres que molts voldrien”, ha afegit.

I ha destacat que ja no es podrà aprofitar el fet que les llengües no estiguin contemplades explícitament al reglament per utilitzar-les per confrontar i dividir l’hemicicle.

Lamuà ha indicat que només des del respecte de totes les nostres llengües “aconseguirem un futur on totes tinguin cabuda, perquè tan espanyola és la nostra llengua catalana i per això s’ha d’apreciar i respectar a la resta d’Espanya, com catalana és la llengua castellana que tenen per materna més de la meitat dels nostres conciutadans a Catalunya”.

I ha recordat que si hi ha algun partit que ha treballat a Catalunya perquè el català sigui llengua d’unió, de progrés i de creixement, “aquest ha estat el PSC de Pasqual Maragall, de José Montilla, de Miquel Iceta i de Salvador Illa”.

Així mateix, ha destacat que “la pluralitat lingüística no divideix, la pluralitat de llengües enriqueix sempre”, i que aquest acord permetrà que la Cambra Baixa “sigui com és Espanya, plural i plurilingüe, i orgullosa de ser-ho”