Nadia Calviño presidirà el Banc Europeu d'Inversions després de reunir els suports necessaris

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia serà la primera dona que ostenti el càrrec

Nadia Calviño.

Nadia Calviño. / EFE

DdG

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha aconseguit aquest divendres els suports necessaris per ser la nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), cosa que posa fi al procés polític informal i permetrà passar al procediment formal del BEI.

Després de constatar que la de Calviño és l'única candidatura que reuneix prou suport, el ministre de Finances belga, Vincent van Peteghem, que ostenta la presidència rotatòria del Consell de Governadors del BEI, farà una proposta al Consell d'Administració de cara a una votació final oficial.

El candidat guanyador ha de reunir el suport del 68% del capital del banc i d'almenys divuit Estats membre, la participació dels quals es reparteix en funció del seu pes econòmic a la UE expressat al PIB en la seva entrada a la Unió --Espanya contribueix amb el 9,66%- cosa que fa que resulti indispensable el suport de les principals potències econòmiques de la UE.

Calviño, que succeirà Werner Hoyer al capdavant del BEI durant els pròxims sis anys, es disputava el lloc amb Vestager com a principal rival, però també amb la polonesa Teresa Czerwinska, l'italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros.

Segons una norma establerta el 1958 pel Consell de Governadors, el president del BEI rep el mateix salari mensual que el president de la Comissió Europea, per la qual cosa Calviño percebrà, igual que Ursula von der Leyen, al voltant de 375.000 euros anuals, cosa que suposa un sòl de més de 30.000 euros al mes.