La indústria del sector alimentari de begudes de l'Estat s'ha situat aquest 2018 en la quarta posició del rànquing exportador a la Unió Europea. Aquesta és una de les principals conclusions destacades de les xifres presentades per FIAB (Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes).

Segons el director general de l'organisme, Mauricio García de Quevedo, per segon any consecutiu s'han superat els 30.000 milions d'euros de vendes a l'exterior, per la qual cosa acumula amb aquest exercici 11 anys de superàvit en la balança comercial. Aquestes xifres no s'han vist afectades per la tendència a la baixa de petites empreses d'iniciar-se a l'activitat exportadora, que el 2018 fins a 1.000 ho van deixar córrer.

En concret les vendes han ascendit a 30.470 milions d'euros, que comparativament amb l'any anterior suposen un 0,4% menys.

Tot i l'augment de vendes a l'exterior, el director general va apuntar que la incertesa internacional davant del Brexit i d'altres assumptes interns de països europeus han fet que el saldo s'hagi traduit en un 2,1% per sota respecte l'any anterior, amb 8.025 de saldo comercial. Així doncs s'ha trencat la ratxa dels últims vuit anys respecte al creixement fins ara ininterromput del sector a l'exterior.

Per mercats, la Unió Europea és el primer soci comercial dels aliments i begudes espanyols als quals es destinen gairebé dos terços del total de les exportacions. França se situa al capdavant amb un valor de 4.783 milions d'euros en exportacions, seguit per Itàlia (3.642 milions d'euros), Portugal (3.413 milions d'euros), Regne Unit (2.037 milions d'euros) i Alemanya (1.857 milions d'euros).

Fora de la Unió Europea, els Estats Units es mantenen com a primera destinació extracomunitària amb un valor de 1.728 milions d'euros, seguit per la Xina amb més de 1.067 milions d'euros exportats, al costat de Països Baixos (905 milions d'euros), el Japó (848 milions d'euros) i Bèlgica (654 milions d'euros), mentre que Filipines puja vuit places per «colar-se» entre els 20 principals de destinació.

El director general de FIAB va explicar durant la presentació de resultats que alguns dels productes més exportats han sofert caigudes aquest any com els derivats del porc, que continuen liderant la classificació com els més exportats, però que ha registrat un lleuger descens, igual que l'oli d'oliva, que ha baixat un 16% per la volatilitat dels preus, mentre que conserves vegetals ha registrat un «gran creixement» i les olives, a causa de l'impacte dels aranzels dels Estats Units, han caigut un 4%.

Creixement moderat

D'altra banda, la producció de la indústria de l'alimentació i begudes es va situar en els 116.890 milions d'euros el 2018, la qual cosa suposa un 0,1% més respecte a l'any passat.

D'aquesta forma, l'activitat del sector suposa el 3% del PIB nacional i representa el 16% del conjunt de la indústria espanyola. Així, el sector ha ampliat el seu valor afegit brut un 3,4% més que en l'exercici anterior fins a aconseguir els 30.847 milions d'euros.

El director general de FIAB va avançar que de cara a 2019 hi ha motius per «ser previnguts», ja que els Estats Units segueixen amb la seva política aranzelària, i a hores d'ara falta saber com serà el Brexit o l'alentiment dels tractats de lliure comerç.

Respecte al consum, el 2018 la despesa en alimentació va superar de nou els 100.000 milions d'euros, corresponents al 65,8% al consum dins de la llar i el 34,2% a hostaleria i restauració.

El sector de l'alimentació i begudes es confirma a més com un generador d'ocupació, encadenant cinc anys de creixement amb un increment del 3% el 2018.

D'aquesta manera, amb una taxa de creixement d'afiliats del 2,9% respecte a l'any anterior, el sector se situa per sobre de la mitjana de la indústria manufacturera (2,7%) i de la totalitat de la indústria (2,6%).