El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i set patronals del sector carni han impulsat la internacionalització de les empreses catalanes d'aquest ram a través de la tercera edició del Meat Business Forum, que va tenir lloc el passat 9 i 10 d'abril, un esdeveniment que posa en contacte productors catalans amb compradors de mercats tercers. La indústria càrnia representa més del 31% del sector agroalimentari català i se situa com el més potent de tot el mercat.

L'edició d'enguany s'ha tancat amb «èxit», segons assegura Ramon Setmartí, director de Prodeca, òrgan promotor dels productes catalans. Segons Setmartí, el sector agroalimentari a Catalunya «és molt potent», i va indicar que el clúster català és pioner a Europa pel que fa a infraestructures i serveis, amb unes dades d' exportació de 10.000 milions d'euros anuals.

D'entre les activitats programades durant l'esdeveniment, va destacar les sessions de workshops, que van tractar la situació dels mercats exteriors i les possibilitats de negoci a l'Orient Mitjà i a l'Àfrica. Llatinoamèrica també va protagonitzar una de les ponències, amb una radiografia de la situació del sector a Xile i Argentina, o amb una sessió de treball sobre oportunitats empresarials al Perú.

Un altre dels objectius de les jornades és reunir el conjunt de compradors i exportadors de la càrnia de Catalunya.

Sector exportador

Catalunya exporta el 56% de la carn que produeix amb un valor de més de 3.250 milions d'euros. El Meat Business Forum va comptar amb compradors provinents de l'Àfrica, l'Àsia, Llatinoamèrica i l'Orient Mitjà.

Actualment la Unió Europea representa el 65,8% de les exportacions catalanes de carn, l'Àsia el 27,3%, l'Amèrica del Nord el 2,8%, Llatinoamèrica l'1,3%, l'Àfrica l'1,2%, Oceania l'1,1% i l'Orient Mitjà el 0,3%.