Tercera edat

Noves tecnologies a la tercera edat

Cada vegada són més les persones de la tercera edat que utilitzen les xarxes socials i estan connectades. Utilitzar les xarxes evita la soledat i potencia l'oci, a més de facilitar el contacte amb amics i familiars

29-05-2019Meneame
Les persones grans connecyades són més actives mentalment
Les persones grans connecyades són més actives mentalment.  | DdG.

AGNÈS SANTOS | GIRONA Les noves tecnologies van arribar per quedar-se i ara no entendríem el món d'una altra manera. Formen part del nostre dia a dia, com a mitjà d'informació i de socialització. És un recurs per expressar-nos i per comunicar-nos. I cada vegada més «si no ets a les xarxes no existeixes». La gent gran no ha nascut en aquesta era de les noves tecnologies, però, condicionats per les tendències, cada vegada són més les persones grans que senten interès per estar a les xarxes i conèixer el món digital. Així trenquen amb l'estereotip de persona desconnectada d'aquest món.
A més s'està reduint l'escletxa digital d'aquestes persones, tot i que encara hi ha gent que se sent fora del món de les noves tecnologies i és important que es treballi perquè no sigui així. A vegades això ve generat perquè els anuncis de tecnologies no representen les persones grans i se senten excloses perquè aquests productes no van dirigits a elles.

Utilitzar aquestes aplicacions els permet estar informats del que passa al món i connectats amb els seus familiars i amics, i cada vegada és més pràctic i comú que tots tinguin WhatsApp o perfil a alguna xarxa social. La tecnologia té un factor intergeneracional d'apropament dels avis als seus descendents. A més, el fet que les persones de la tercera edat estiguin connectades els aporta altres beneficis, com evitar la soledat, contactar amb antics amics o potenciar l'oci.

Com s'explica en un informe elaborat per VidaCaixa i Obra Social "la Caixa", els jubilats espa­nyols tenen de mitjana 3 dispositius electrònics: tres de cada quatre tenen un ordinador, el 70% té un smartphone i el 45% té una tauleta. Està demostrat que les persones grans connectades són més actives mentalment i que l'ús de les noves tecnologies els aporta molts beneficis: millora la seva qualitat de vida, ja que solen treballar la interacció i els ajuda a mantenir-se actius i saludables.

L'aprenentatge de les noves tecnologies estimula l'activitat mental de les persones grans i afavoreix l'autonomia enfortint la independència. Permeten noves formes de desenvolupar-se individualment i socialment a més de mantenir i ampliar la xarxa de contactes i agilitzen la comunicació amb altres persones. L'ús de les noves tecnologies també és una manera d'assumir reptes perquè superen la por a la tecnologia i desenvolupen tasques que mai abans havien dut a terme. Això fa que aprenguin molt i que puguin informar-se o formar-se, ja que moltes persones no van tenir aquesta oportunitat. A part d'això també es diverteixen i s'entretenen i descobreixen un nou món que no imaginaven.
Addicionalment, moltes activitats que responen a les necessitats de les persones grans requereixen l'ús de noves tecnologies, com demanar hora al metge o fer un seguiment del seu tractament mèdic.

Molts joves, de manera voluntària, han ajudat les persones de la tercera edat a introduir-se en el món de les noves tecnologies mitjançant projectes intergeneracionals per reduir i minimitzar la fractura digital entre generacions.A través d'aquest coneixement poden fer totes aquestes coses i moltes altres com descarregar-se música, fer compres en línia, consultar la cartellera o els horaris del transport públic.