Les vacances d´estiu són cada vegada més a prop i el compte enrere per trobar la destinació perfecta està en marxa. Som gairebé al juny i encara podem trobar bons preus i començar a planejar la ruta amb temps, «la nostra ruta». Però, atenció!, triar on viatjar no és tan fàcil com sembla.

Aquí sorgeixen els dilemes: platja o muntanya?, estada llarga o escapada exprés?, aventura o relax?, quedar-se a Europa o trepitjar un altre continent?

Per decidir-ho has de saber de quants dies disposes, quin pressupost pots gastar i, sobretot, quins són els teus interessos quan aterres a cada destí. Per fer més fàcil la teva decisió, t´hem preparat una llista amb deu països que triomfaran en aquestes properes vacances d´estiu.

Costa Rica, vida pura

Contemplar la fresa de les tortugues és un privilegi que cal viure alguna vegada a la vida. I una de les millors zones del món on experimentar-ho és Costa Rica. Les nits al parc nacional de Tortuguero són realment màgiques: aixecar-se de matinada, caminar suaument sobre la sorra i, sobretot, esperar sota les estrelles. I després, sentir els petits cruixits que precedeixen el primer passeig de les cries fins al mar.

Les vacances d'estiu són el moment perfecte per als que volen conèixer aquesta meravella, ja que des de juliol fins a setembre és la millor temporada. Un atractiu més que, juntament amb la gastronomia exquisida, la naturalesa paradisíaca, les aventures a la selva, les platges caribenyes, les onades somiades per surfejar i l´escalfor de la gent converteixen aquest racó de l'Amèrica Central en vida pura.

Tunísia, al costat de casa

Una altra sensació per al 2018 és Tunísia, una destinació perfectament connectada amb els aeroports espanyols. Aquesta proximitat el converteix en un país que es pot visitar de nord a sud en un circuit d´una setmana i que ofereix propostes de tot tipus: sol i platja, cultura, gastronomia mediterrània, golf o turisme saludable amb la talassoteràpia.

Tot i que el que més destaca a Tunísia és el desert del Sàhara, un racó l´atractiu del qual recau en la riquesa cultural i l´esperit aventurer. D´una banda, podràs descobrir llocs meravellosos com la ciutat santa de Kairouan, Tozeur o l´oasi de Chebika. De l´altra, podràs gaudir del turisme actiu practicant surf d´arena o fent travessies en quad, tot terreny o ultralleuger.

Polònia, d'aniversari

Els interessats pel turisme cultural trobaran a Polònia la destinació perfecta per a aquest 2018. I és que es compleixen 40 anys des que les mines de sal de Wieliczka i el nucli antic de Cracòvia van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, el 1978.

Aquell any només es va reconèixer aquestes dues meravelles a tot Europa, cosa que no és estranya, ja que la primera es coneix com «la catedral subterrània de la sal», un viatge a l´interior de la Terra per descobrir una autèntica joia arquitectònica; i la segona forma un museu a l´aire lliure que resumeix la rica història d´aquesta ciutat. A més, aquest any també se celebra el centenari de la independència de l´Estat polonès.

Flandes i els mestres flamencs

Flandes també és una opció perfecta per al turisme cultural, ja que aquest 2018 s´ha obert el projecte «Mestres Flamencs», dedicat als grans pintors que van viure a la regió. El cicle, que homenatjarà cada any un artista fins al 2020, s´inaugurarà amb Rubens i l´Anvers on va viure.

A partir de l´1 de juny s´inicia en aquesta ciutat belga el festival «Anvers Barroc 2018: Rubens inspira». Una festa cultural que tocarà totes les arts escèniques, la pintura, la música o la fotografia, i que omplirà els museus i les esglésies d´Anvers d´aquest esperit barroc.

Eslovènia, autenticitat

La barreja de cultura i gastronomia confecciona els grans atractius d´Eslovènia, un país que està apostant al 100% per l´autenticitat. «Volem promocionar el menjar i la gent com realment són», explica Alenka Pahor, de la Junta de Turisme d´Eslovènia, «i presentar els ingredients naturals que es produeixen al nostre país, tan net i sa».

En el terreny cultural destaquen les principals icones del país, com l´imponent castell de Predjama amagat dins d´una cova, el poble mediterrani de Piran, la fantasia del llac de Bled, el parc nacional del Triglav o Ljubljana. Uns atractius que combinen a la perfecció amb la gastronomia i les vinyes que el viatger trobarà en regions com Bela Krajina.

Lanzarote, paradís submarí

Lanzarote, a les Illes Canàries, té un atractiu únic a tot Europa: el Museu de l´Atlàntic, una exhibició on l´art es fon amb la natura i que és al fons de l´oceà! Una particularitat que obliga els seus visitants a arribar-hi bussejant. Es va obrir al públic a principi del 2017 i, un any després, està més que consolidat.

Aquesta joia submarina, formada per més de 300 escultures, pretén crear un escull artificial a gran escala. Un objectiu que s´està complint, de manera que ja ha aconseguit un increment d´espècies com el tauró àngel, bancs de barracudes i sardines, pops, esponges marines i la rajada papallona. El Museu de l´Atlàntic és el complement perfecte a l´encant volcànic de Lanzarote, amb la força del Timanfaya, la virginitat de la Graciosa i les seves inacabables platges de somni.

L´Argentina més sostenible

El turisme sostenible està de moda i l´Argentina ofereix propostes que ens deixaran bocabadats. La principal novetat d´aquest 2018 és el Corredor Ecoturístic del Litoral, integrat per tres meravelles com el parc nacional Impenetrable, a la província de Chaco, l´aiguamoll La Estrella, a Formosa, i les cataractes d´Iguaçú, a Misiones.

Aquestes joies naturals, juntament amb altres atractius com la bella Patagònia, formen l´«Argentina dels grans contrastos», tal com indica Florencia Grossi, directora de promoció d´Improtur, l´ens públicoprivat del ministeri de Turisme. Grossi destaca enguany la incorporació de noves companyies aèries, i l´augment tant de rutes com de freqüències per facilitar l´arribada de turistes al país, que va ser visitat el 2017 per 6.600.000 viatgers.

Seychelles, molt més que platja

«Les Seychelles són les grans desconegudes», assegura Mónica González, directora de l´Oficina de Turisme del país a Espanya. Unes illes africanes molt populars per les seves platges paradisíaques però que també amaguen un atractiu verd meravellós, amb propostes de turisme actiu, des de senderisme fins a submarinisme, reserves naturals o experiències fascinants com la fresa de les tortugues.

«Tot i que el mercat espanyol encara és petit a les Seychelles, aquest any hem passat de 2.500 turistes a 4.500, de manera que s´observa un increment de l´interès», afirma González. Entre les claus d´aquest creixement destaca l´augment del nombre de companyies que connecten l´arxipèlag amb els principals aeroports espanyols.

Japó, destí de moda

Des de l´avantguarda i el cosmopolitisme de Tòquio fins a la tradició i la cultura de Kyoto, Japó és una destinació de contrastos. Un dels llocs capdavanters si parlem d´avenços tecnològics i un museu a l´aire lliure de vestigis fascinants. Els devots del telèfon mòbil trobaran al país nipó el seu paradís particular, igual que els amants dels videojocs. Un goig que també viuran els seguidors de la història, amb la visita a incomptables temples o a pobles amb un passat que transcendeix el seu nom, com Hiroshima.

Però el Japó no entra només per la vista, resulta un regal per a tots els sentits. En plena època daurada de la gastronomia nipona, els sabors prendran més protagonisme que mai, amb el ramen per bandera, el sushi com a imprescindible i altres delícies que t´acabaran de convèncer. Plaers que culminen amb els mochi de postres i un bon sake per fer-ho baixar.

És millor a Filipines

Cada vegada hi ha més gent que es llança a conèixer les Filipines, una autèntica perla del sud-est asiàtic. La versatilitat d´aquest país flotant, format per més de 7.000 illes, et deixarà molt satisfet, sigui quina sigui la teva preferència. Des de les platges paradisíaques de Palawan fins a les terrasses d´arròs d´Ifugao, passant per l´esperit surfer de Mindanao, l´autenticitat de Bohol i la riquesa submarina d´Apo Island.

Un interès a l´alça que va quedar reflectit en les xifres del 2017, quan es va registrar un creixement del 15,13% en el nombre de turistes espanyols, que es van acostar als 37.000. Les bones connexions aèries, la facilitat per moure´s d´illa en illa i el nivell de vida econòmic resulten raons de pes per triar Filipines com a destinació estiuenca, encara que la millor època de l´any és entre mitjan març i final de juny.