Rafael Nadal va fer el partit perfecte, al lloc perfecte i davant el rival perfecte, per completar ahir una temporada en terra batuda inigualable. El de Manacor va doblegar el suec Robin Soderling a la final de Roland Garros i va recuperar el número 1 del món. En dues hores i 18 minuts de domini absolut de l'illenc, Nadal va guanyar per cinquena vegada a París per 6-4, 6-2 i 6-4, i es va situar a un sol títol d'igualar els sis del suec Bjorn Borg (en dos períodes). El dia en el qual Ice Borg complia 54 anys, Nadal va apuntar-se el setè títol de Grand Slam de la seva carrera, el 40 trofeu del seu palmarès. Borg va necessitar set intents per triomfar cinc vegades a la capital francesa, Nadal un menys.

A més, ho va fer sense cedir ni un set, tal com va passar el 2008, de la mateixa manera com ho van aconseguir el romanès Ilie Nastase (1978) i el propi Borg dues vegades (1978 i 1980). Rafa, que va acabar plorant i assecant-se les llàgrimes amb una tovallola després de rematar la seva fenomenal victòria, es va rebolcar en la terra de la pista Philippe Chatrier, com en aquell maig de 2005, quan va començar a escriure la seva història particular a París. L'italià Nicola Pietrangelli, guanyador dues vegades d'aquest torneig, 1959 i 1960, va lliurar la Copa dels Mosqueters a Nadal, que va parlar en francès al públic. "Gràcies, pel vostre suport. Aquest és el moment més emocionant de la meva carrera".

El temut servei de Soderling es va estavellar contra un Nadal que va estar perfecte a la restada i, fins i tot, va igualar en aces (7) el de Tibro, però el que va marcar la diferència va ser la seva solidesa amb el servei i la seva serenitat per avortar les vuit oportunitats que va tenir Soderling per trencar-lo. Nadal va portar el partit al seu terreny, a la lluita des del fons, on Soderling es trasbalsava perquè les seves bombes no feien l'efecte desitjat. Nadal era capaç d'aguantar fins a 26 intercanvis i guanyar el punt, de baixar i pujar la bola, i de resguardar el seu revés amb la seva dreta, movent-se a la perfecció de banda a banda.

Al matí va ploure i la pista es va tornar més humida i lenta, en teoria favorable al robust braç del suec, però aquest no va saber treure partit d'aquest avantatge. Soderling va assumir que no podia guanyar en el segon joc del segon set, quan va disposar de quatre boles de trencament. I allà es va veure el millor Nadal. Amb imaginació i saviesa va neutralitzar un cop magnífic del suec, i va rematar el punt a la xarxa. Soderling va compendre que no hi tenia res a fer i va renunciar davant un Nadal que va arrodonir el duel amb un altre 6-4 a l'últim set.