Córrer fa temps que està de moda i si, a més a més, es contribueix a una iniciativa benèfica, encara millor. Atletisme i solidaritat es donen la mà aquest cap de setmana en la tercera edició de la Intermón Oxfam Trailwalker, la més multitudinària de totes, que reunirà 272 equips i més d'un miler d'atletes. El repte és doble: d'una banda completar en menys de 32 hores els 100 quilòmetres de distància que hi ha entre Olot i Sant Feliu de Guíxols a través de la Via Verda, i de l'altra, aconseguir recaptar com més diners millor per a finançar projectes solidaris de la ONG a l'Àfrica, Àsia i Amèrica, sempre amb la lluita contra la pobresa per bandera.

La Trailwalker arrenca dissabte a les 10 del matí des del Recinta Firal d'Olot. Els primers participants està previst que arribin a Sant Feliu a partir de les vuit del vespre, però la majoria ho anirà fent al llarg de la nit, de la matinada i de diumenge. Els equips estan formats per quatre corredors i no es tracta que es vagin rellevant, sinó que completin la cursa i arribin a la meta plegats, per reforçar la idea de treball solidari i de grup. Tenint en compte que l'organització mou més de mig miler de persones, i que el nombre de participants (cada equip té, a més, dues persones externes de suport), supera de llarg el miler, la Trailwalker mobilitzarà prop de 2.000 persones en la segona ocasió que visita les comarques gironines.

El Trailwalker era un exercici d'entrenament militar a Hong Kong fins que el 1981 va convertir-se en un esdeveniment Oxfam per recaptar diners amb finalitats benèfiques. Avui la prova es disputa en 11 països amb un únic objectiu, segons els organitzadors: lluitar contra la pobresa i la injustícia al món. La d'aquest cap de setmana serà la tercera edició espanyola. En la primera es van aconseguir 473.297 euros, l'any passat la xifra va pujar a 770.606, i en la tercera es vol seguir batent rècords. Els diferents equips han de buscar fòrmules imaginatives per aconseguir els 1.500 euros que, com a mínim, han de presentar i ho aconsegueixen via donatius d'amics i familiars, concerts solidaris, Lip Dubs a You Tube, sopars de Nadal, rifes, calendaris, sortejos, venda de samarretes o la recerca de patrocinadors. Per als atletes, arribar a la meta i haver contribuït a ajudar als altres ja és un premi, però a més reben un diploma acreditatiu i hi ha títols honofírics a l'equip que més hagi recaptat o a la iniciativa més original a la recerca de fons.

El medallista olímpic Joel González; la nedadora paralímpicaTeresa Perales; l'ex jugador d'handbol David Barrufet; el president del Consorci de Vies Verdes, Miquel Calm, i el president del Patronat d'Intermón Oxfam, Xavier Torra, donaran la benvinguda a tots els participants dissabte abans del tret de sortida a Olot. S'iniciarà aleshores el compte enrere amb Sant Feliu de Guíxols com a destí.