Un jutjat de Cornellà de Llobregat investiga una pionera querella de la Fiscalia de Barcelona contra dos seguidors del RCD Espanyol pels insults racistes al jugador de l'Athletic de Bilbao Iñaki Williams, en un partit de futbol disputat el passat mes de gener.

La querella, la primera que la Fiscalia de Delictes d'Odi de Barcelona presenta per insults racistes a la grada d'un partit de futbol, acusa dos seguidors de l'Espanyol de delictes contra els drets fonamentals i les llibertats públiques i ha estat ja admesa a tràmit pel jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà.

La investigació va començar arran de la denúncia presentada per la Lliga Nacional de Futbol davant la Fiscalia de Barcelona, en què relatava els insults racistes proferits quan el jugador Iñaki Willians era substituït del terreny de joc i va rebre d'un sector de la grada de l'Espanyol "crits de menyspreu cap a la seva persona, amb la indubtable intenció de humiliar-lo i lesionar la seva dignitat per motius racistes", sosté el ministeri públic.

Concretament, precisa la querella, la grada de l'Espanyol va acomiadar el jugador cridant-li "uh, uh, uh, uh", una onomatopeia que reprodueix els sons emesos pels micos i que, segons la Fiscalia, "ha estat proferida en diverses ocasions per grups d'aficionats de diferents països per menyscabar la dignitat dels futbolistes de raça negra".

La Fiscalia va encarregar una investigació als Mossos d'Esquadra, que van aconseguir identificar els autors dels insults després d'examinar les imatges de les càmeres de seguretat i gràcies a la informació facilitada pel RCD Espanyol sobre els titulars de les localitats d'on procedien els crits.

Les investigacions policials van permetre identificar tres seguidors presumptament relacionats amb els insults racistes, un d'ells menor d'edat.

Els dos adults identificats van ser citats en qualitat d'investigats davant els Mossos d'Esquadra: un d'ells, J.C.M.A., es va acollir al seu dret a no declarar i l'altre, K.B.G., no va acudir a la comissaria.

El ministeri públic sosté en la seva querella que els insults poden constituir un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, reconegudes en la Constitució, en la modalitat de lesió de la dignitat de les persones per motius de discriminació relatius a la nació o origen nacional