"Es busquen jugadors per a la tercera d'Aràbia: 4.000 dòlars més casa": així funciona el LinkedIn del futbol

L'espanyola FutbolJobs publica des de 2013 ofertes de treball: en les últimes setmanes han sobresortit oportunitats d'Aràbia Saudita

"Vam difondre una proposta de cinc milions d'euros per a un staff a Aràbia", explica Valentín Botella Nicolás, CEO de la plataforma

Foto de família d'un dels "tryouts" organitzats per FutbolJobs

Foto de família d'un dels "tryouts" organitzats per FutbolJobs / FutbolJobs

Denís Iglesias

Són dies agitats en les secretaries tècniques de tots els clubs, sense importar la seva categoria. Setmanes en les quals els directors esportius tanquen els fitxatges per a la pròxima temporada i en les quals els jugadors renoven o escuren les seves opcions per a canviar de club. Però res és el que era. D'algun temps ençà, les relacions laborals i rastreig del futbol ha canviat. La millor mostra són les ofertes publicades en la plataforma FutbolJobs.

"Es busquen jugadors per a la tercera divisió de l'Aràbia Saudita. Salari: entre 3.000 i 4.000 euros més casa". Explica a El Periódico d'Espanya Valentín Botella Nicolás, CEO del conegut com a 'LinkedIn del futbol', que la proposta "va tenir milers d'interessats" en qüestió d'hores.

"Cinc milions per a un 'staff' a Aràbia"

Per ponderar la xifra, en Primera RFEF, el tercer nivell espanyol, ha fixat un salari mínim de 35.000 euros (no arribaria als 3.000 en 12 pagues mensuals) en el millor dels casos. Això és el que cobraria un jugador dels equips que més ingressarien per drets de televisió (500.000 euros), una partida que encara busca adjudicatari.

Oferta de treball per jugar a la tercera divisió d'Aràbia Saudí

Oferta de treball per jugar a la tercera divisió d'Aràbia Saudí / Futboljobs

En el tram inferior, el dels conjunts que rebrien menys de 300.000 euros per l'explotació audiovisual, la remuneració és de 20.000 euros. Tot això comptant que Primera RFEF és una categoria semiprofessional europea i la tercera àrab, una divisió en desenvolupament en la qual l'estat saudita també vol invertir.

A penes uns dies després, la web especialitzada difonia una vacant encara més cridanera. "Es tractava d'una proposta per a un 'staff' complet en la qual oferien cinc milions d'euros. Pel que fa a quantitats per a un entrenador, crec que ha estat l'oferta més grossa en els 10 anys que portem operant", compte Botella Nicolás.

FutbolJobs: 160.000 usuaris en 160 països

La idea de FutbolJobs, fundada en 2013, neix de l'experiència pròpia del seu creador, fill de Valentín Botella Ros, president de l'Hèrcules entre 2004 i 2012, període en el qual va ascendir des de Segona B a Primera Divisió. "Des de fora veia que els representants feien el seu treball. Hi havia fitxatges i moviments, però faltava una plataforma que connectés directament als diferents usuaris del món del futbol", explica el CEO de la companyia.

Valentín Botella Nicolás, CEO de FutbolJobs

Valentín Botella Nicolás, CEO de FutbolJobs / FutbolJobs

A poc a poc, FutbolJobs va anar creixent fins a arribar als més de 160.000 usuaris de 160 països diferents. "Oferim un munt de serveis als nostres subscriptors: formació complementària (cursos i màsters professionals), assessorament, serveis relacionats amb el futbol o els 'tryouts' d'estiu, la tercera edició del qual comença el 26 de juliol", enumera Botella Nicolás.

Els esdeveniments estivals de FutbolJobs estan coordinats per David Hera i l'entrenador responsable és "Pancho" Guerrero, qui va anotar el gol decisiu que va proclamar campiona del Món en 1995 a l'Argentina sub-20 de Sorín, Ibagaza o Biagini. "Durant mesos, més de 100 futbolistes han presentat les seves candidatures. El nostre 'staff' selecciona a 22 perquè passin dues setmanes concentrats com un equip professional", explica el CEO de FutbolJobs.

"Lateral esquerre per al Braga de Champions"

A aquests entrenaments i partits acudeixen observadors, secretaris tècnics o agents. El seu objectiu és el mateix al de, per exemple, les Sessions AFE: "Que la majoria d'ells trobi un equip per a començar la temporada". Per a FutbolJobs, tant en els 'tryouts' com en les seves ofertes és important involucrar a tota la cadena de valor. Per això treballen activament amb institucions entre les quals destaquen el Reial Madrid, LaLiga, l'RFEF o la Fundació Johan Cruyff.

Les ofertes arriben a FutbolJobs de dues maneres. La primera, a través dels mateixos clubs, acadèmies o institucions que tenen el seu compte en la plataforma i publiquen allí les seves demandes. "D'altra banda, el nostre equip de producció rastreja les xarxes a la recerca de vacants que puguin ser útils als nostres subscriptors", afegeix Botella Nicolás.

Cada proposta de treball passa filtres per a evitar fraus. Els usuaris poden manar el seu currículum, vídeos de 'highlights' o fer consultes amb l'oferent. L'alta del jugador és immediata i consisteix a emplenar un formulari.

A més dels sonats llocs a l'Aràbia Saudita, en els últims dies s'han publicat oportunitats tan diverses com "director d'educació en el Stevenage FC del Regne Unit", "lateral esquerre per a club de Braga, Portugal (Lliga de Campions) per 450.000 euros a l'any" o "entrenador de futbol principal per a equip de Primera de Benín: 800 euros més habitatge i bo".

El 'boom' d'Argentina després del Mundial

Quant als mercats que més es mouen, el CEO de FutbolJobs afirma que "és obvi que l'Aràbia Saudita està molt a l'alça, encara que nosaltres sempre hem treballat amb ells. És per això que les ofertes d'aquest país han tingut tanta repercussió, sobretot després de fitxatges com els de Cristiano o Benzema". Però Espanya, Itàlia i Europa en general "sempre són aquí". Botella Nicolás cita també "un 'boom' al desembre i gener des de l'Argentina, després de conquistar el Mundial".

Pel que fa als requisits de les ofertes, les descripcions són concretes. Per exemple, en la demanda de jugadors de la tercera de l'Aràbia Saudita, encara activa, es qualifica d'"urgent" la necessitat de "futbolistes lliures llestos: davanter, extrem esquerre i dret, creador de joc, defensor del mig camp i defensa central". Aquesta és només una de les 50.000 propostes (a ritme de deu al dia) que s'han publicat durant els deu anys de vida de FutbolJobs.

Al llarg d'aquest temps s'han produït "centenars de casos d'èxit", segons Botella Nicolás. "I seran molts més, perquè una vegada que el jugador i l'equip es posen en contacte, FutbolJobs ja ha complert la seva labor. Hi ha vegades que ens n'assabentem ja quan el futbolista ha signat. És important deixar clar que no som intermediaris o agents. Quan es realitza el contacte entre les dues parts, ens apartem", recalca.

Tony Hernández, entrenador espanyol que va encontrar feina a FutbolJobs

Tony Hernández, entrenador espanyol que va encontrar feina a FutbolJobs / FutbolJobs

Casos d'èxit: Tony Hernández i Gladys Esquivel

Quan al CEO se li demanen exemples que il·lustrin la història de FutbolJobs, salin dos noms dels quals parla amb orgull. D'una banda, "l'entrenador madrileny Tony Hernández, que va trobar treball a Ruanda i va acabar guanyant títols allà. Fins i tot va sonar per a convertir-se en seleccionador del país africà".

D'altra banda, "Gladys Esquivel, jugadora xilena que va trobar equip al Kazakhstan per una oferta en nostra FutbolJobs. Va acabar jugant la Champions, la temporada passada, contra el Manchester City. És l'única de Xile, al costat de la superestrella Tiane Endler (portera de l'Olympique de Lió), que ha disputat la màxima competició europea".

Històries de vida construïdes amb una eina que busca ser "una xarxa social de professionals i amateurs del món del futbol". És la següent meta fixada per la plataforma que, des de la seva seu d'Oriola (Alacant), ha obert un món d'oportunitats. Sortirà la pròxima estrella de la lliga àrab de l'oferta de FutbolJobs?