"Blanes ha d'aconseguir desvetllar sentiments d'entusiasme per viure el poble, per veure com preparem el futur en els distints àmbits". L'empresària Carme Gironès i Teixidor, primera dona fundadora d'un Club Rotary al món, va ser l'encarregada de donar ahir el tret de sortida a la Festa Major de Blanes amb un pregó en el qual va demostrar el seu amor per la ciutat on va néixer i ha viscut pràcticament tota la seva vida: "Blanes és la meva història, la meva pàtria, la meva principal afecció", va afirmar davant del nombrós públic que, un any més, va omplir la plaça dels Dies Feiners.

L'alcalde, Josep Trias, va triar Gironès com a pregonera per dues raons. La primera: per tornar a tenir una pregonera femenina, ja que la última que hi va haver va ser la periodista Fina Brunet l'any 2004. En segon lloc, va considerar que la figura de Gironès -una dona empresària que va triomfar en els negocis en una època en què aquest era un àmbit reservat als homes- podia ser un bon exemple de superació de les adversitats.

Gironès ha estat al capdavant de Finques Gironès i de l'estanc Gironès des de 1960, directora d'Empreses Turístiques, de Wagons Lits/Cook a Blanes. També va ser la primera dona en fundar un Club Rotary al món, ja que el 16 de juliol de 1990 es va convertir en la presidenta fundadora del Rotary de Blanes.

Ahir, la pregonera va admetre que la seva idea de Blanes "l'ha inspirat més el sentiment que la raó", i per això va fer un repàs molt personal a la història recent del poble. En primer lloc, va desvetllar que el seu amor per Blanes va ser heredat dels seus progenitors: el seu pare, Esteve, era un conegut nedador i jugador de waterpolo de Barcelona que a l'estiu anava entrenar-se a la platja blanenca. Més endavant decidiria quedar-s'hi a viure de forma permanent seduït, entre altres, pels seus veïns, la badia i la platja de Sant Francesc (cala Bona).

Un cop casat, va explicar, el matrimoni Gironès es va establir al carrer Valls i, més endavant, al carrer Raval, tot obrint un forn de pa. De quan era joveneta, Gironès recorda un Blanes "de pescadors, de terrassans i d'empreses tèxtils", i també va evocar les botigues de comestibles que servien la mantega en porcions de 25 grams i el primer lloc on es va poder prendre iogurt a Blanes: la granja Malvarrosa.

El repàs de Gironès va ?continuar cap als anys 50, tot recordant la coronació de la Mare de Déu del Vilar, cerimònia que, segons la pregonera, "possiblement ha estat la més important de la seva història". Un altre punt d'inflexió que per a Blanes va ser la creació del jardí de Pinya de Rosa, a càrrec de l'industrial barceloní Fernando de Riviere. A partir d'aquí, va recordar Gironès, Blanes va entrar en un període d'autèntica transformació, tot renaixent durant la segona meitat del segle XX amb l'empenta de l'empresa SAFA, "que ho sacseja tot: les formes de producció i l'organització social". A partir d'aquí, va assenyalar Gironès, la població de Blanes va començar a créixer "i comencem a no conèixer-nos tots els blanencs".

A partir dels anys 60 i 70, el turisme va començar a tenir un pes molt específic, i Gironès va recordar com els primers turistes suecs van aportar "frescor, lliberatat i un cert aire innovador". També va recordar els cursos preuniversitaris que la seva empresa va organitzar per a estudiants americans, i com havia rebut una carta de Peter van Vollenhoven agraint-li el bon tracte rebut durant la seva estada a Blanes i anunciant-li que es casava amb la princesa Margriet d'Holanda.

Gironès va tenir un record per a l'empresari Jordi Comas, expresident d'Skal Girona i mort en un assalt a casa seva l'any passat. La pregonera també, va explicar que 23 anys de treball al Rotary de Blanes li han permès "gaudir d'una talaia privilegiada per a conèixer les necessitats socials del municipi i poder participar en diferents projectes". Finalment, va convidar els blanencs a "conjurar-se" per a sortir de la crisi econòmica "i de valors" que hi ha en aquests moments.