02 de juny de 2016
02.06.2016

Sabors, textures i colors: així és menjar flors

A més d'un adorn, les flors donen el salt a l'interior del plat per omplir-lo de condiments

27.07.2016 | 07:22
Sabors, textures i colors: així és menjar flors

Surt la xef Iolanda Bustos de la seva cuina amb un plat multicolor, una amanida elaborada amb una dotzena de flors, un festival de sabors on els ingredients són alhora l'amaniment i a la qual només s'afegeix un rajolí d'oli suau i sal.

Deliciosa. La cuina amb flors que Bustos desenvolupa en el seu restaurant La Calèndula a Regencós, a la Costa Brava, lliga amb el saber ancestral de plantes medicinals, però dóna feina gràcies als coneixements més avançats de botànica. La seva proposta no és tradicional sinó recent i aporta recursos nous per aconseguir textures i gustos diferents.

"La malva -exemplifica Bustos- conté mucílags, una substància que substitueix la mantega per lligar salses, el fonoll, la caputxina o la ravenissa donen sabors especiats i alhora frescos, i altres plantes com la pimpinella o la borratja aporten colors, com el blau, que només estan en les flors".

Recollir herbes i flors per a cuinar-les, explica la xef, està a l'abast de tots, però exigeix ??precaucions; almenys, tantes com per recol·lectar bolets: hi ha flors tòxiques fins i tot a l'hort, al costat del carbassó i el pèsol creixen les de la patata, el tomàquet i l'albergínia, que són mortals.

Fins i tot les innòcues han d'haver crescut en un lloc sa: mai en cunetes, en polígons industrials, prop de granges o en espais contaminats. El més apropiat és agafar tot el que es vagi a menjar al costat de lleres d'aigua netes, en clarianes de boscos i tan a prop de casa com sigui possible, per familiaritzar-se amb la flora veïna. I mai en espais protegits, on està prohibida la recol·lecció.

Per comptar amb un mínim de seguretat, d'entrada, cal fer-se amb una guia física o virtual (hi ha apps com PlantNet o LikeThat Jardí que ajuden a reconèixer les plantes a partir d'una fotografia o de la seva descripció abreujada) o sortir amb un expert . Hi associacions d'aficionats que fan excursions en grup amb un botànic que els aconsella i els explica què es pot agafar i quines propietats té. Després del passeig, el paisatge es veu d'una altra manera, amb un rum-rum a la panxa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook