L'actor Federico Luppi, icona del cinema argentí i espanyol amb cinc dècades de prolífica carrera escènica, va morir ahir a Buenos Aires als 81 anys després de no superar les complicacions d'un hematoma cerebral que se li va formar l'abril passat després de patir una caiguda al seu domicili. L'intèrpret, nascut a la localitat bonaerense de Ramallo el 1935, no va poder recuperar-se d'una mal ensopegada que li va deixar un cop al braç i al cap i li va produir un hematoma pel qual fa sis mesos que va haver de ser intervingut en la Fundació Favaloro de la capital argentina, el mateix centre hospitalari en què va morir ahir.

Sinònim d'elegància davant les càmeres, l'argentí deixa enrere més de cinc dècades en què el seu treball s'ha vist reconegut per una àmplia diversitat de premis, com la Concha de Plata del Festival de Sant Sebastià pel seu paper en la coproducció hispanoargentina Martin (Hache) (Adolfo Aristarain, 1997). «Les nostres condolences a la seva companya, l'actriu Susana Hornos, familiars, entre ells el seu nét l'actor Juan Luppi, amics i als que han compartit la feina amb ell», va expressar l'Associació Argentina d'Actors en un comunicat.

Aquesta entitat, que el 1996 va lliurar al veterà artista el Premi Podestá a la Trajectòria Honorable i el 2014 la medalla pels seus 50 anys d'afiliació al sindicat, va fer especial èmfasi en el seu obituari en l'extensa carrera d'un actor que es va iniciar a la televisió el 1964 amb la telenovel·la El amor tiene cara de mujer. Ja a l'any següent, va filmar la seva primera pel·lícula, Pajarito Gómez, dirigida per Rodolfo Kuhn, a la qual van seguir un centenar de títols principalment a Argentina i a Espanya, país del qual va obtenir la nacionalitat.

Tiempo de venganza (1982) i Un lugar en el mundo (1992), totes dues de l'argentí Aristarain; La vieja música (1985), de l'espanyol Mario Camus; i Cronos (1993) i El espinazo del diablo (2001), del mexicà Guillermo del Toro, són tot just una petita mostra de la seva filmografia més premiada, al costat de la mencionada i reeixida Martin (Hache) d'ara fa vint anys.