Divendres, dia 4 d'octubre, celebrem la festa de sant Francesc d'Assís, Francesco, l'home que és sant per a l'Església, patrimoni de la humanitat i revolucionari de l'amor a Jesucrist, a totes les persones, als més desvalguts i a la natura.

De guerrer i rei del jovent a la

recerca d'una nova vida

Francesc somiava ser un heroi, ser investit cavaller, i per això va participar en la guerra d'Assís contra Perusa. Perduda la guerra, després d'un any de captiveri torna malalt a Assís, i és en aquell període que comença la inquietud per una vida diferent, ja que es troba desorientat i sense gust per viure. Encara, però, va fer el darrer intent per fer-se armar cavaller. A Spoleto l'esperava Déu, que capgirà els seus projectes. A la nit, enfebrat i mig despert, escolta una veu que li diu: «Francesc, a qui és millor servir? L'amo o el servent?». La seva resposta fou: «Senyor, què voleu de mi?». Torna al seu poble, decebut, repassa la seva joventut amarada en vanitats i diversions, i es refugia en l'oració demanant l'ajut de Déu.

L'any 1206 fa un pelegrinatge a Roma i allà es proposa fer de captaire durant un dia, intercanviant els seus vestits amb un pobre i demanant caritat a la porta de la basílica de Sant Pere. Retornant a Assís es troba amb un leprós, a qui abraça tot vencent la repugnància. A prop de ciutat hi havia -i hi continua havent- la capella de Sant Damià, amb un santcrist d'estil bizantí (una còpia presideix les pregàries del grups de Taizé), on Francesc pregava. Allà va tenir una experiència espiritual: una veu que venia del Crist li deia: «Francesc, ves i restaura la meva casa, que s'està enderrocant». Ell cregué que es tractava de restaurar la capella, i així ho va fer, però en realitat se li demanava que restaurés la casa de l'Església. Trenca amb el seu pare davant del bisbe, despullant-se dels vestits, renuncia a l'herència, es vesteix d'ermità i és acollit a Sant Damià. Comença una nova vida.

Francesc, l'home evangèlic L'any 1208, a la capella de la Porciúncula, així anomenada per les seves petites dimensions [...] [extret del Full Parroquial d'aquesta setmana].