L'informe del Consell Assessor per a la Reforma Horària recomana defensar l'eliminació del canvi d'horari de primavera i tardor i advoca per mantenir l'horari d'hivern durant tot l'any.

La Generalitat havia encarregat aquest informe al setembre després de la decisió anunciada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, d'iniciar el procés per suprimir el canvi horari a la UE, una vegada valorats els resultats d'una enquesta pública, ha informat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, en roda de premsa després del Consell Executiu.

El Consell Assessor recolza l'eliminació del canvi d'horari de primavera i tardor i mantenir el d'hivern (GMT+1), i en el seu text manifesta que Catalunya pateix una desorganització horària fruit de difversos elements, un d'ells la decisió de situar Espanya en el fus horari GMT+1 el 1940, la qual cosa va generar una distorsió respecte a l'horari solar.

La diferència entre l'hora oficial i l'hora solar es veu agreujada amb el canvi d'horari de primavera, que afegeix una hora més de llum a la tarda, la qual cosa provoca efectes perjudicials en la salut, segons els experts, com a alteracions del somni, cansament i risc d'accidents cardiovasculars.

L'informe assenyala que l'horari d'estiu (GMT+2) presenta com a principal problema la falta de llum al matí durant els mesos d'hivern, ja que no es fa clar fins a les 9.15 hores, per la qual cosa els experts consideren que el d'hivern s'ajusta més a les activitats de la població.

FUS HORARI

També aborda el debat d'adoptar el fus horari de països com el Regne Unit, Irlanda o Portugal (GMT0) o mantenir l'actual, adoptat durant el règim franquista per alinear-se amb el de Berlín.

Actualment, França, Bèlgica, Holanda i Luxemburg també se situen en l'horari de Berlín i la competència sobre el fus horari d'adscripció correspon a cada estat, per la qual cosa el Consell Assessor considera que aquest debat s'ha de produir en el marc d'una reordenació europea en el qual participin aquests països.

L'informe sosté que les conseqüències econòmiques de situar Espanya en un ús horari diferent al de països veïns són "impredictibles" i seria necessari avaluar l'impacte abans de prendre-ho en consideració.