Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG) han descobert que la pell envelleix perquè les seves cèl·lules «s'obliden» de quina és la seva funció i deixen de secretar col·làgens i altres proteïnes. La investigació, realitzada en ratolins i que publicava ahir la revista Cell, obre noves vies per desenvolupar productes cosmètics, però també per a medicaments que millorin la cicatrització de ferides en persones grans.

L'estudi ha demostrat que la pell envelleix i deixa de tenir la capacitat de regenerar-se perquè les cèl·lules perden la seva identitat cel·lular, com si «oblidessin» el que són, i aquest fet altera la seva funció i afecta el teixit.

L'estudi revela rutes cel·lulars i moleculars que es modifiquen amb el pas del temps i que, segons els investigadors, si es modulen es podria endarrerir o fins i tot revertir l'envelliment de la pell.

Segons ha explicat l'investigador de l'IRB Salvador Aznar Benitah, els fibroblastos dermals són essencials per produir els col·làgens i altres proteïnes que conformen la dermis i que permeten que la pell mantingui la seva funció de barrera de forma adequada i per reparar les ferides.

«A mesura que envellim, la dermis perd la capacitat de mantenir la producció de col·làgens i, en conseqüència, la seva capacitat de reparar ferides queda molt minvada», ha assenyalat Aznar. «Això comporta molts problemes per a les persones més grans que no cicatritzen bé i la barrera de la seva pell és deficient, cosa que fa augmentar la predisposició d'infeccions», ha afegit l'investigador.