Professionals dels serveis de Cirurgia Cardíaca i Hemodinàmica de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona han practicat amb èxit la primera operació híbrida de Catalunya, que consisteix a unificar dues intervencions quirúrgiques en una de sola, a un adult amb una malaltia cardíaca de naixement. La cirurgia híbrida a la que va ser sotmès el pacient va consistir a canviar la vàlvula defectuosa per una de nova i després col·locar-li un stent, una espècie de moll amb la funció de millorar la circulació de la sang.

El cirurgià cardíac Miguel Ángel Castro ha explicat en roda de premsa que «aquest enfocament és pura medicina centrada en el pacient», ja que atenen a les seves necessitats «en comptes de fer que vagi de professional en professional i que hagi de passar per dos ingressos».

En concret, el pacient mancava d'un dels tres vels que formen la vàlvula aòrtica del cor, que a nivell pràctic era com tenir-hi un tap, així que el cor intentava bombar la sang però no podia fer-ho amb normalitat, i va ser llavors quan es van manifestar els símptomes, segons han explicat els metges.

Una vegada comencen les molèsties en aquests casos, l'esperança de vida és d'uns dos anys, «per això és important actuar amb la major rapidesa possible», ha explicat Carlos Sureda, del Servei de Cirurgia Cardíaca.

A més, segons han explicat els doctors, si s'opera en dues cirurgies separades, el procés s'allarga durant almenys dos mesos, però amb l'operació híbrida simultània es redueix a una setmana, ja que fins ara les dues cirurgies eren seqüencials i no simultànies. «Una operació no deixa de ser un estrès emocional al qual se sotmet el pacient", ha explicat Sureda, «així que reduir aquest impacte i portar a terme totes les intervencions en una redueix molt els possibles riscos» i permet una recuperació més ràpida.