Unes 30.000 persones estan infectades amb el virus de l'hepatitis C (VHC) a Catalunya, però una de cada cinc (un 20%) ho desconeix, segons dades d'un estudi de l'Hospital Clínic facilitades ahir per la consellera de Salut, Alba Vergés.

La xifra de 30.000 persones infectades pot incrementar-se encara més, fins a unes 50.000, si se sumen col·lectius de població vulnerable, com els drogoaddictes o immigrants no vinculats al sistema sanitari.

Les dades es van fer públiques ahir en roda de premsa per la consellera Alba Vergés, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el director del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques, Joan Colom, després que diumenge es commemorés el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques.

El virus de l'hepatitis C causa una infecció aguda, sovint sense símptomes, quan la persona entra en contacte amb aquest, encara que als sis mesos entre un 15% i un 25% de les persones poden eliminar-lo espontàniament.

La resta de la població encomanada tindrà una infecció crònica activa, i és a aquest grup de persones a les quals es dirigeix especialment el Pla de prevenció i control de l'Hepatitis C aprovat pel govern català fa unes quantes setmanes.

Les principals vies de contagi són la sexual, entre un 65% i un 68% dels casos, les intervencions maxil·lofacials i les drogues, va precisar Guix.

Les poblacions clau a les quals es dirigirà el citat pla són les persones que s'injecten drogues, de les quals un 48,2% presenten infecció crònica activa; a les coinfectades amb VIH (sida) i VHC (2,9% infecció crònica activa); als interns en presons (2,7% tenen infecció activa) i a les procedents de països amb altes prevalences (infectades però sense desenvolupar la infecció) de VHC.

Entre d'aquestes últimes, Salut ressalta que un 7,1% de les persones exposades al VHC provenen de països de l'Europa de l'Est.