El director Paxton Winters retrata a Pacificado, llargmetratge a concurs en la secció oficial del 67 Festival de Sant Sebastià, «l'honor i la integritat» de les persones que conformen la comunitat, més enllà de la violència, a les faveles del Brasil. L'equip de la pel·lícula, en roda de premsa, va destacar ahir les dificultats que ha suposat rodar una pel·lícula com aquesta, nascuda d'una col·laboració creativa de set anys entre la comunitat de Morro dos Prazeres i el guionista i director nord-americà.

El film, que compta amb la producció del cineasta Darren Aronofsky, relata la història de Tati, una noia introvertida de 13 anys, a la qual li costa connectar amb el seu distanciat pare, Jaca, quan aquest surt de la presó en els turbulents dies posteriors als Jocs Olímpics i mentre la Policia Pacificadora brasilera lluita per mantenir la fràgil ocupació sobre les faveles de Rio. Winters va assegurar que el projecte, que partia d'una sèrie de curtmetratges rodats en la comunitat, «va començar a créixer fins convertir-se en alguna cosa més gran».

El dret a l'avortament

D'altra banda, el cineasta Juan Solanes va presentar, dins de les projeccions especials fora de concursel seu documental La ola verde (que sea ley), un crit a favor de la legalització de l'avortament al seu país, Argentina, que considera un «tema de salut pública». Aquest documental posa el focus en els testimonis de famílies, polítics, legisladors, advocats, religiosos i moltes altres veus protagonistes per plantejar a l'espectador una realitat i que «prengui posició en coneixement de causa», segons va destacar el realitzador, en declaracions a Europa Press.