Canvis a la presidència

de la CSC

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, deixa el càrrec quan s'ha complert mitja legislatura per encapçalar el rellançament del projecte de la Fundació Universal de la Sardana. El seu substitut serà el fins ara vicepresident, Xavier Tresserras, segons s'ha decidit a la Junta General. D'aquesta manera, Xavier Tresserras, de Caldes de Malavella, té com a tasca seguir amb la feina perquè la UNESCO inscrigui la sardana com a part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, així com d'altres projectes destacats, com el concurs popular La Sardana de l'Any o el patrocini de diverses empreses de diverses activitats referents del món de la sardana. A més a més, també servirà per obrir pas a noves línies de treball.

La tasca de Rucabado durant els vuit anys que ha dirigit la Confederació Sardanista de Catalunya s'han caracteritzat per una profunda transformació. La primera ha estat la conversió de l'antiga Federació Sardanista de Catalunya en l'actual Confederació, és a dir, una federació de federacions sardanistes.

S'ha creat la Unió d'Aplecs Sardanistes de Catalunya (UASC), la Federació i Associació de Cobles de Catalunya, la Federació Sardanista de les Comarques Barcelonines i s'ha reactivat la Fundació Universal de la Sardana (FUS). Actualment es troben en formació les federacions territorials de Girona i Tarragona.

Precisament, el creixement sostingut durant aquest període de les activitats de la pròpia Confederació Sardanista de Catalunya ha portat a efectuar una reestructuració del seu òrgan de govern per tal d'adequar-lo a les noves necessitats i poder entomar de forma satisfactòria els reptes que de forma continuada proposa la societat.

WEB, Mauné

En aquest bloc es vol retre homenatge a dues persones molt entranyables: Carles Mauné i Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans. Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que és un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.

Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material. D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.

subvencions

Avui acaba el termini per sol·licitar una de les subvencions per a les entitats i associacions de cultura popular i tradicional catalana de les comarques gironines, en el marc del programa «Identitat, arrels i tradicions», de la Diputació de Girona, destinades al finançament d'activitats pedagògiques per als centres d'ensenyament de les comarques gironines.

Les sol·licituds, la presentació de les quals ha de ser telemàtica, han d'estar signades electrònicament mitjançant un certificat validat en la plataforma PSIS del Consorci d'Administració Oberta de Catalunya.

Aplec de Bordils

El diumenge 1 de març es farà la gran calçotada al pavelló Torrentó de Bordils organitzada per la Penya Blaugrana de Bordils. La calçotada tindrà un preu de 13 euros per a socis i 16 per a no socis i hi haurà, a més de calçots, carn a la brasa, mongetes, pa, vi i coca. Els tiquets es podran comprar avui de set a nou del vespre al local de la Penya.

Després de la calçotada es farà el tradicional aplec de sardanes amb les cobles Foment del Montgrí i La Principal de Porqueres, on s'interpretarà la popular sardana de Joan Callís Poble de Bordils.

Concert a Girona

Aquest dissabte, a la Sala de l'Auditori de Girona, la cobla Ciutat de Girona ofereix un excel·lent concert.

Amb l'extraordinària participació de la soprano Beatrice Jiménez i del tenor Albert Deprius, la Cobla Ciutat de Girona presenta aquest concert que vol ser un modest homenatge al Teatre Líric Català, aquest moviment musical que assolí el seu màxim esplendor durant el modernisme i que va néixer amb la voluntat de plantejar una alternativa lírica a la històrica sarsuela castellana.

En el concert, un petit viatge que ens durà des dels seus inicis (a mitjans del segle XVIII) fins als anys 30 del passat segle XIX, hi podreu escoltar àries, romances i duos deguts a plomes tan importants com Josep Anselm Clavé, Joaquim Serra, Càndida Pérez, Manuel Blancafort, Rafael Martínez Valls o Enric Morera, un dels compositors més destacats del gènere i que més va treballar per l'èxit i el desenvolupament de l'esmentat moviment cultural.

A més del repertori de veus i cobla, el concert s'inicia amb tres peces programades amb motiu de diverses efemèrides de compositors que s'escauen aquest any 2020, com ara el 150è aniversari del naixement de Josep Vicens i Juli (l'avi Xaxu), el 125è d'Eduard Toldrà i Soler i el centenari de Fèlix Martínez i Comín.

El concert comptarà amb la participació dels artistes: Beatrice Jiménez, soprano Albert Deprius, tenor Joan Torras, percussió; Jesús Ventura, director de la Cobla Ciutat de Girona.

Actes a Perpinyà

El Comitè de Solidaritat Catalana informa que el proper dissabte 29 de febrer estan gestionant un punt sardanista a Perpinyà coincidint amb la vinguda de l'expresident i actual eurodiputat Carles Puigdemont i els també parlamentaris europeus Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest acte coincideix enguany amb la Capitalitat de la sardana de Perpinyà. És un acte on hi hauria diferents punts d'actuació simultanis, sardanes, grups de música, gegants, grallers, castells i una mostra d'entitats del Nord.

Un d'aquests punts, serà un punt sardanista a la plaça de la Victòria: amics músics de cobla el dissabte organitzen una ballada de set sardanes (deu tirades), més un curt i un llarg de La Santa Espina al final, està programada de dos quarts de quatre de la tarda fins a les sis a la plaça de la Victòria al peu del Castellet.

Girona, Premis

Enderrock

El programa sardanístic Mans de Catalunya Ràdio rebrà el reconeixement a la indústria musical catalana pels seus 15 anys dels Premis Enderrock 2020.

Des de Mans es mostren molt contents per aquest reconeixement que valora la seva trajectòria i contribució a la música, en aquest sentit, d'arrel tradicional.

El lliurament del guardó serà el proper dijous 5 de març, a l'Auditori de Girona. En aquest esdeveniment, hi actuarà la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, amb el grup de rock Sangtraït. A més a més, les televisions i ràdios de La Xarxa, el 33 i i CAT retransmetran conjuntament per primera vegada i en directe la gala de la 22a edició.

Per commemorar l'efemèride Mans ha previst una festa el proper dissabte 21 de març al CAT, a partir de les 12 del migdia.

I a partir de la 1 es farà el programa en directe amb tots els assistents, per acabar amb una festa. L'esdeveniment comptarà amb l'actuació en directe del grup Biflats, impulsat per la cobla Bisbal Jove. Des de Mans s'informarà properament de com s'hi podrà accedir.

La sardana de l'any

Aquest cap de setmana es posarà a disposició dels oients, per l'eliminatòries de la Sardana de l'any: L'esperxador de somnis de Joan Jordi Beumala, Dels fillols als padrins de Xavier Ventosa, Jardins de la torreta d'Amadeu Escoda i Albirant l'horitzó de Lluís Gual.