Els restaurants de Girona s’ompliran durant tota la setmana de les Fires

Els locals de restauració esperen una gran incidència, sobretot, aquest cap de setmana i l’1 de novembre quan la ciutat «posarà el cartell de complet a la porta»

Les reserves majoritàries són de grups grans, per la celebració de sopars o dinars d’empresa

Els hotels també notaran la «incidència», però no d’una forma tan impactant com els locals de restauració

Una terrassa d’un local de plaça Independència durant les Fires de l’any passat.

Una terrassa d’un local de plaça Independència durant les Fires de l’any passat. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

Girona viurà en els pròxims dies els seus dies grans. També els viuran els locals de restauració que s’ompliran per les Fires. Històricament, són unes dates molt bones pel sector, amb un munt de reserves que es fan amb dues o tres setmanes d’antelació. I és que trobar un forat buit a algun restaurant serà gairebé missió impossible entre avui i el pròxim 5 de novembre, quan el castell de focs donarà per finalitzades les Fires. Sobretot, els restaurants s’ompliren el primer cap de setmana. «Serà molt fort», explica el president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Xavier Garcia, que afegeix que el primer cap de setmana «és el més potent, però la incidència serà igual durant els dos».

Tanmateix, el dia clau serà dimecres, l’1 de novembre, quan «Girona penjarà el cartell de complet a la porta», afirma Garcia. Pel dia de Tots Sants s’espera que la gent de tota la província arribi en massa a la capital -també de fora, «però no tanta»- per passar el dia a la ciutat. Per això, s’han fet un munt de reserves a l’hora de dinar, mentre que per sopar, amb ser l’endemà un dia laborable, la cosa serà «una mica més fluixa».

Xavier Garcia explica que les expectatives són «bones». En aquest cas, les reserves s’han fet per part de grups nombrosos, de més de deu persones, i alguns que superen la vintena. «Per Fires és habitual fer dinars o sopars d’empresa», detalla el president de l’Associació. És per aquest motiu que les reserves han vingut, majoritàriament, dels grans grups. En aquest sentit, no hi ha tanta incidència de reserves de parelles o de famílies. Tot això, però, «si el temps acompanya», diu Garcia. Sembla que ho farà, almenys no amb abundància, ja que la previsió no assenyala pluja. «Necessitem que plogui, però que no ho faci per Fires», confessa Xavier Garcia.

El president de l’Associació d’Hostaleria de Girona tampoc està preocupat per la falta de personal. «És fàcil de cobrir per Fires, perquè la gent d’estiu pot venir a fer de reforç», diu. A més a més, «el de la restauració és un sector necessitat encara per recuperar-se de la pandèmia», detalla el president de l’Associació. És per això que, dates com les Fires són importants per anar recuperant-se. «Prefereixo veure restaurants i bars plens i no buits», explica Garcia que ho relaciona amb el fet que «el negoci vagi bé», però també amb «alegria i passar-s’ho bé perquè és la nostra setmana gran».

Els hotels també ho notaran

Per altra banda, Xavier Garcia exposa que les Fires de Girona no «incideixen especialment» en el sector de l’hostaleria. Explica que sí que «es nota la incidència», però no d’una forma tan impactant que en la restauració. Primer, perquè la gent que ve de fora de la ciutat és de la mateixa província i només ve a passar el dia. I, també, perquè no hi ha un cap de setmana llarg, ja que el dilluns dia 30 només és festiu a Girona.

En tot cas, Garcia detalla que un cap de setmana «normal», ja té una «bona ocupació» a la ciutat, quan hi ha, per exemple, altres activitats, com congressos o conferències, amb persones que venen de fora del país i s’han de quedar a dormir a la ciutat. Garcia explica, així, que els hotels «no estaran al 100% perquè les Fires no aporten tanta gent que es quedi a dormir a la ciutat. Ve gent de la comarca».

Subscriu-te per seguir llegint