Gentada i centenars de parades omplen Girona

Artesania, aliments, antiguitats, dibuixos i milers de persones prenen els carrers de ciutat el dia de Tots Sants en un ambient festiu, amb molta gent que arriba a primera hora del matí

Els encarregats de les paradetes coincideixen en el fet que «la gent va més a passejar i no a comprar»

Josep Coll

Josep Coll

«Em pensava que seríem els primers», diu un home a la seva parella tot enfilant cap a la plaça del Vi. I és que eren poc més de les deu del matí i per la plaça Catalunya ja hi passejaven centenars de persones. Famílies, parelles o grups d’amics no es volien perdre les obres de la 58a edició de la Fira del Dibuix i la Pintura, que s’instal·la cada any l’1 de novembre coincidint amb les Fires de Girona. A un dels altres punts d’entrada al Barri Vell, riuades de gent travessaven el pont de Sant Feliu per veure la Fira d’Antiquaris i Brocanters, que cada any també té lloc el dia de Tots Sants a la plaça de Sant Feliu.

Amb el pas de les hores, Girona estava més plena, i és que no només pintures i dibuixos o antiguitats omplien diferents carrers de la ciutat, també els diferents mercats d’artesans i aliments, -alguns a la ciutat des de divendres i altres per primer cop aquest dimecres-. Les places del Vi, Sant Feliu i Independència, el passeig Ramon Folch o la rambla de la Llibertat, els carrers Santa Clara, Nou o Ballesteries. La gent que anava trobant el seu forat per contemplar o comprar diferents mostres. 

«Volem ser puntuals»

La gent va anar arribant en massa a la ciutat. Veïns de Girona, però també moltes persones procedents de diferents indrets de les comarques gironines. Entre elles, l’Anna Olivet, que va venir a primera hora cada any des de Cervià de Ter per dues raons. En primer lloc, perquè és «difícil aparcar» i, també, perquè «si es vol adquirir alguna cosa que valgui la pena s’ha de venir aviat». La veïna de Cervià va indicar que ho ve a veure «una mica tot», sobretot pintures i antiguitats, que són les mostres més especials del dia. «S’ha d’arribar ben d’hora si es vol trobar alguna ganga o alguna cosa que agradi i vagi bé per casa», va dir.

Enric Vila i Berta Simon també van arribar aviat des de Celrà perquè «cap al migdia s’emplena molt i volem aprofitar el matí». Venen, cada any, sobretot, per veure «pintures i antiguitats», però també consideren que «ha minvat el tipus de fira», ja que «ha baixat el número de parades». Per altra banda, Carles Tulsà i la seva filla Ona també van arribar aquest dimecres del Baix Empordà. Ho solen fer sempre pel dia de Tots Sants perquè «passejar pel Barri Vell i poder veure l’ambient tan bonic que hi ha amb les parades». Pare i filla també venen a Girona els «dies assenyalats de Fires».

Paradetes de tota mena

Tots ells són un exemple del fantàstic ambient que es va viure aquest dimecres a Girona, durant tot el dia. En especial, fins l’hora de dinar els diferents espais amb parades es van omplir. A plaça Catalunya, la plaça del Vi o la rambla de la Llibertat hi havia pintures de tota classe de més d’un centenar d’expositors que van exposar les seves obres (i també vendre) en la 58a edició e la Fira del Dibuix i la Pintura. De dibuixos molt abstractes, que potser no signifiquen res a primera vista, a altres de paisatges, de rius, de la ciutat de Nova York o de les platges de la Costa Brava. També alguns de la mateixa Girona, amb la Catedral, el riu Onyar o amb les escales de Sant Domènec i Sant Martí com a protagonistes. Tot això, passant per altres dibuixos d’animals o fruites. 

A la plaça de Sant Feliu, en canvi, es va omplir tot de diferents antiguitats. Algunes càmeres fotogràfiques, vaixelles diverses, llibres o rellotges. Objectes de tota mena, alguns força curiosos i difícils de veure avui dia, que els meus petits s’ho miraven embadalits com s’hi fossin de la prehistòria. I, mentrestant, a la plaça Independència, el pont de Pedra, el passeig Ramon Folch o el carrer Santa Clara també hi havia parades de tota mena. Calçats, aliments, begudes o joieria. Tot té cabuda a Girona el dia de Tots Sants.

Molta gent i poques vendes (o no)

No plou mai al gust de tothom. Per alguns que tenien paradeta muntada la jornada els va anar molt bé i altres no tant. Això sí, tots van coincidir en el fet que hi va haver molta gent, però que molts no compraven i només anaven a mirar. Josep Millàs i Núria S. Lacambra no és el primer cop que venen per la fira. Millàs va explicar que «la gent ve més a passejar», tot i que va reconèixer que va fer «alguna venda». També en va fer Lacambra, però va dir que «la gent mira molt i no compra» i va afegir que abans de 2010 es «venia més». Per altra banda, va criticar l’augment de pujada de taxes que ha fet l’organització.

En canvi, va ser un bon dia per Judith Gangolells. Al principi «tenia dubtes», ja que Tots Sants no ha caigut en pont. Al final, però, hi va haver «molta afluència de gent» i va confirmar que és una fira que li «funciona» quant a vendes. També va funcionar per Anna Ibàñez i Yasmina Baliño, que tenien paradeta artesana al carrer Santa Clara. En anys anteriors, s’ubicaven a la plaça de l’U d’octubre on estaven «soles». Amb el canvi de lloc els ha anat «genial», tot i que en proporció «hi ha molta més gent que vendes».

Finalment, a la plaça de Sant Feliu els antiquaris i brocanters van valorar de forma positiva la jornada. Rosa Ferrer va confessar que «costa posar els calers a la butxaca», però no es pot «queixar». Per altra banda, Ernest Comas va explicar que les vendes «es fan el matí» perquè a la tarda «la gent ve més a mirar», tot i que reconeix que va acabar «content» la jornada.