Els bitllets estan comprats. L'advocat argentí Ricardo Luis Pini, junt amb un auditor, agafarà aquest divendres 16 de gener un avió per creuar l'Atlàntic. El destí: Girona. L'objectiu: conèixer des de dins el Girona Futbol Club i verificar la situació econòmica abans d'adquirir el paquet majoritari d'accions que la propietat (Josep Delgado) està disposat a vendre.

Segons ha pogut saber Diari de Girona, la part interessada a comprar el Girona està formada per un grup inversor de cinc persones -els germans Ricardo i Sebastián Pini, un tercer argentí, un resident d'Estats Units i un suís- i ja té avançada la decisió d'entrar al club de Montilivi amb les butxaques plenes. Abans, però, els compradors volen certificar que allà on volen posar diners no els estan enganyant. Necessiten comprovar que les xifres de deute que els han arribat són certes (sense dèficit) i que la viabilitat econòmica no és una utopia. També volen veure amb els seus propis ulls quina és l'estructura del club per dins, que als despatxos de l'entitat no hi ha una bomba de rellotgeria.

El grup inversor vol assegurar-se que la seva principal ocupació serà mantenir el Girona amb dèficit zero i treballar per crear un projecte esportiu ambiciós que possibiliti l'ascens a Primera Divisió, sense haver de gestionar problemes externs o institucionals.

Per ser venut i aconseguir una injecció econòmica que donaria molta vida a les arques de l'entitat, el club ha de passar el test de Pini i del seu auditor de confiança (extern al grup inversor). L'examen final serà el 19 de febrer, data fixada al calendari per sortir del concurs de creditors gràcies a una entesa amb Hisenda i Seguretat Social. La primera prova s'allargarà dues setmanes. El viatge de Pini i l'auditor comença el 16 de gener i acaba el dia 29, quan tornaran cap a Argentina. El viatge de retorn el poden fer amb dues sensacions. Poden tornar cap a casa havent vist amb bons ulls el funcionament del Girona i amb la intenció clara de tirar endavant la injecció de capital. O bé poden pujar a l'avió sense acord amb la propietat, desfent el treball de tres mesos de negociacions.

Dossier i visita ràpida

La possible venda del Girona s'està negociant entre el grup inversor llatinoamericà i europeu amb el representant de la propietat. Qui ha fet els contactes, però, ha sigut un despatx d'advocats de Madrid. Els interessats en la compra van obtenir un informe del club per estar informats de l'estat dels sis milions de deute i per saber quin és el projecte esportiu i econòmic per assolir el sanejament econòmic. El dossier els va convèncer, així com la ràpida visita que va haver-hi a la ciutat de Girona.

Ricardo Pini ja té experiència com a propietari d'un club, el Rangers de Talca xilè. Va estar-hi quatre anys però el 2013 el va acabar venent a un grup d'empreses locals després d'eliminar el deute, fer pujar el club de segona a primera divisió xilena, on van estar-hi tres temporades. Aquella aventura no li va esgotar les ganes de seguir fent negocis en el món del futbol. És per això que va intentar fer-se amb la propietat del Rampla Juniors (Uruguai). La inestabilitat del futbol de Sud-Amèrica el va fer tirar endarrere i va mirar cap a Europa, on també té un projecte de compra amb el St. Mirren Park escocès. Unes setmanes endarrere, quan Ricardo Pini estava al Regne Unit gestionant aquesta propietat, va agafar un vol per tenir el primer contacte amb Girona. La visita va durar unes vuit hores i les dues parts negociadores van tenir el primer contacte cara a cara, que tindrà un segon episodi a finals d'aquesta setmana.

L'impuls de Miguel Cardenal

L'interès dels germans Pini per invertir en el futbol espanyol rau en l'amistat amb Miguel Cardenal, president del Consell Superior d'Esports (CSD). Han coincidit en més d'un seminari de dret internacional i, mig any enrere, Cardenal els va convèncer, argumentant el procés de control del límit salarial i del deute que s'està imposant als clubs de la LFP.