El Girona es jugarà molt més que el bitllet per la Conference League al Sadar

El club gironí ingressaria divuit milions, repartits en cinc anys, de drets televisius i, tres més només participar a la competició europea

Quique Cárcel i Delfí Geli, a la llotja de Montilivi

Quique Cárcel i Delfí Geli, a la llotja de Montilivi / ANIOL RESCLOSA

Marc Brugués

Marc Brugués

Des que el Girona va posar la directa i amb una gran ratxa de resultats es va convertir, gairebé sense voler-ho, en candidat a entrar a la Conference League, a l’entorn s’han disparat opinions per tots els gustos. Els que si «no interessa», que si «vols dir que anirem bé?», que si «ai, si després baixem» fa setmanes que senten, alimentats pel discurs del director esportiu Quique Cárcel que després de guanyar el Madrid i amb tota la bona fe va dir que el club «potser encara no estava preparat» per competir a Europa. Amb els dies, Cárcel ha matisat les paraules i Delfí Geli s’ha expressat en la mateixa sintonia. Per la seva banda, Míchel era reticent al principi de pronunciar la paraula Europa fins que fa unes jornades, gràcies als resultats, no ha pogut evitar parlar-ne i qualificar de «final» el partit de diumenge a Pamplona

Més enllà de si el club està preparat o no, la realitat és que si el Girona acaba setè el pessic de calés que s’embutxacarà de drets televisius és força més llaminer que no pas si acaba més avall. El Reial Decret-llei de 2015 estableix que el 25% del repartiment dels diners procedents dels operadors televisius ve marcat la diferència per posició a la classificació. Així, sense que hi hagi encara dades oficials confirmades ni pel club ni per la Lliga, i agafant els números del curs passat, els club s’han de repartir a la vora de 1.427 milions. El 25% d’aquesta xifra suposarien uns 356 milions, que serien els que s’han de repartir depenent de les places finals a la taula. En aquest sentit, el percentatge que correspon al setè classificat és d’un 5% (17’8 milions), mentre que el vuitè només d’un 3’5% (12’5 milions) i el novè n’ingressaria deu. A partir d’aquí la remuneració va baixant 900.000 euros per posició del novè al vintè. 

És a dir, el salt quantitatiu entre ser setè o no ser-ho és substancial i, molt llaminer pel calaix del club. LaLliga, això sí, reparteix la xifra final que toca en cinc ingressos durant els cinc anys posteriors. D’aquesta manera, el setè classificat cobraria uns 18 milions d’euros, que es dividirien en cinc anys. En aquest sentit, el mateix Reial-Decret marca que dels diners que pertoquen, un 35% es rebria el primer any (6’3 milions), un 20% el segon i la resta un 15%.

La UEFA paga

No s’acabarien aquí els ingressos del Girona en cas d’acabar en la setena posició. L’accés a la Conference League suposa, només per participar-hi, tres milions d’euros (2’94). A partir d’aquí, la UEFA premia amb 300.000 euros superar la primera eliminatòria i classificar-se per la fase de grups. Arribar als vuitens ja són 600.000 més i, als quarts, un milió. Als semifinalistes els corresponen dos milions i, si s’arriba a la final, cauen tres milions més. Per al vencedor, hi ha dos milions extres. A més a més, també hi ha premis econòmics per victòria i empat.