El secret de Yan Couto i Savinho

Els dos jugadors del Girona fan hores extres amb el preparador físic brasiler Jonathan Pires per rendir al màxim possible aquesta temporada amb l’equip

El brasiler Jonathan Pires és el preparador físic de Yan Couto i Savinho.

El brasiler Jonathan Pires és el preparador físic de Yan Couto i Savinho.

Tatiana Pérez

Tatiana Pérez

Res és casualitat. Yan Couto s'ha reincorporat avui als entrenaments, centrat en preparar el partit d’aquest diumenge contra l’Almeria (16.15 hores), després de fer realitat el seu somni d’anar convocat amb la canarinha. «Vaig néixer pel Mundial del 2002. El major somni d’un brasiler és ser a la selecció absoluta. Sé que puc. Tinc potencial i només depèn de mi, d’estar a full cada dia per créixer any rere any. Arribar a l’absoluta és el meu gran somni. Com més aviat l’atrapi, millor, perquè així podré gaudir-ne molts més anys», va confessar el passat mes de maig el de Curitiba en una entrevista a Diari de Girona. Cinc mesos més tard, Couto ha complert el seu gran desig i està més en forma que mai.

Cridat a ser un dels millors laterals de la seva generació, el brasiler, de 21 anys, no va finalitzar el curs passat amb els minuts i la progressió que esperava. En el seu retorn al Girona, coincidint amb l’ascens dels blanc-i-vermells a Primera Divisió, Couto va disputar un total de 25 partits, 12 dels quals com a titular, notant l’alta competència a la banda dreta amb Arnau. Ambiciós i exigent com és amb si mateix, quan va acabar la temporada, el defensa de Curitiba va decidir no fer vacances i contractar el preparador físic brasiler, especialitzat en esportistes d’elit, Jonathan Pires. Ambdós es coneixien de l’etapa al Braga de Portugal.

«Vam començar el procés d’entrenament durant el període de vacances a Curitiba, després el vam seguir a Manchester mentre feia la pretemporada amb el City i ara el desenvolupem a Girona. Me n’ocupo de tot, durant tot el dia, per a què rendeixi al màxim: els entrenaments, la prevenció de lesions, la mentalitat, l’alimentació, els horaris, el son... És tot un procés», explica Pires. El preparador físic treballa amb Couto a temps complet. Fins i tot, es coordina amb el cos tècnic del Girona per avançar plegats en la mateixa direcció. Tothom surt beneficiat. Pires vol fer que Yan Couto sigui millor futbolista les 24 hores del dia durant els set dies de la setmana; i Míchel vol tenir la millor versió de Yan Couto a disposició. L’acord entre totes les parts ha estat molt fàcil des del principi.

«El Girona és un club molt bo i que té cura del jugador. Estic encantat amb la seva manera de treballar, de veritat. Tinc bona relació amb el cos tècnic, és molt fàcil poder realitzar la meva feina amb ells. Fem reunions per alinear les estratègies amb en Yan. També hi ha inclosa l’alimentació amb en Mate (Sergi Mateo), que és top. Hi ha un control exhaustiu d’absolutament tot», assegura Pires.

Els resultats ja es poden comprovar. Couto ha irromput amb força aquest exercici al Girona i, de les nou jornades disputades, n’ha jugat vuit, amb cinc partits com a titular, en què ha marcat un gol i ha repartit dues assistències.

Sens dubte, Yan Couto és un altre futbolista. Està en el millor moment de la seva carrera i té clar què ha de continuar esforçant-se per poder complir més somnis. «Al principi, vam haver de centrar-nos, sobretot, en l’aspecte mental per a què aprengués a deixar els problemes fora del terreny de joc. Recordo que em va dir: ‘Jonathan, vull millorar al meu club. Al Girona’. Vam conversar molt per a què s’adonés del què podia aconseguir i recuperés la confiança. Que tots els pensaments se centressin en ser futbolista, sabés els seus objectius i tingués clar fins a on vol arribar. Un cop ho vam aconseguir, vam poder posar el focus en els entrenaments amb unes pautes alineades en tot moment amb el club. És un treball total. Li dic tot el què ha de fer, soc pitjor que una mare (riu). Pràcticament, soc un membre més de la família», diu Pires.

El preparador físic destaca la voluntat del lateral brasiler per convertir-se en el gran jugador que està demostrant ser: «Sempre dic que el mèrit és seu. Total. Ell va ser qui va prendre la decisió de venir-me a buscar i demanar ajuda. Vol millorar constantment i té la predisposició de fer-ho. Tota l’evolució és cosa seva, jo només li aporto els meus coneixements. Gràcies a Déu, en Yan està molt bé físicament i mentalment. Soc feliç de formar part dels seus èxits. És un orgull».

I remarca: «En Yan està molt centrat en fer una gran temporada al Girona. Vol ajudar l’equip a arribar el més amunt possible».

Savinho també aposta per Pires

Veient el creixement personal i futbolístic de Yan Couto, Savinho li ha demanat el contacte de Jonathan Pires al seu company per poder fer també hores extres.

«Hem començat a treballar fa poc. Igual que passa amb en Yan, tot està alineat amb el Girona per treure el màxim rendiment d’en Savinho. És un gran noi. Està a la selecció brasilera sub-20 i també té el gran somni d’arribar algun dia a l’absoluta. Ens hi acabem de posar, però estic segur que de mica en mica s’anirà veient la seva evolució. Donarà moltes alegries al Girona», afirma Pires.

Savinho ha estat una de les grans revolucions de LaLiga. Amb només 19 anys, ha estat titular en les nou jornades, MVP en tres partits, ha marcat dos gols i ha repartit quatre assistències. «Se li ha posat el focus a sobre perquè ho està fent sensacional, però està centrat en el dia a dia. És un noi molt professional i treballador. Aquí al Girona és molt feliç, està molt i molt content. Tant ell com en Yan són dos nois que escolten molt per aprendre tant com puguin. Crec que faran una molt bona temporada. Ja s’ha vist en els darrers partits, però això és tot just el començament. La idea és que continuïn millorant», insisteix Pires. El preparador físic brasiler revela que els dos jugadors del Girona «es porten molt bé entre ells i tenen la intenció de jugar junts a l’absoluta en un futur»: «Un dia ho aconseguirem, si Déu vol».

La felicitat de jugar al Girona

Pires reconeix que ell també està «molt feliç» d’haver-se traslladat a Girona. «Estic molt content, m’he adaptat molt ràpid. Girona és una ciutat acollidora i tant jo com en Yan i en Savinho, i les seves famílies, som molt feliços aquí. A part que del club..., poca cosa es pot dir. Ells dos estan encantats i jo també perquè, encara que sigui un treballador extern, hi ha molt feedback amb el cos tècnic. Per mi aquest contacte amb el club és molt bo perquè caminem tots en la mateixa direcció», afegeix.

Sobre la històrica arrencada dels de Míchel a Primera Divisió, Pires considera que «el Girona pot classificar-se per a Europa»: «És un grup molt sòlid i unit. La plantilla és molt bona amb un gran entrenador. Míchel és un gran entrenador, en majúscules. El Girona té un gran equip i un cos tècnic molt bo. L’ambient també és molt bo i això ajuda. Puc dir amb certesa que aquesta temporada anirà molt bé».

Subscriu-te per seguir llegint