Els dos amics de Couto que canvien el futbol gironí per Andorra per triomfar a l'elit

Poc després d'arribar del Brasil Leo Novack i Thyago Dos Santos deixen el Palamós i el Can Gibert per fitxar pel Penya Encarnada

Van ser acollits a Fornells pel carriler del Girona, amb qui havien crescut al Coritiba

Thyago, Couto i Leo, celebrant el nou any 2024 a la casa on convivien a Fornells de la Selva.

Thyago, Couto i Leo, celebrant el nou any 2024 a la casa on convivien a Fornells de la Selva. / Cedida Leo Novack

Yan Couto s'ha convertit en una de les sensacions del Girona i de primera divisió. El carriler brasiler, cedit de nou pel Manchester City, ha explotat aquesta temporada amb 21 anys després d'haver fet el salt a Europa el 2020 procedent del seu país. I, amb les mateixes intencions, dos amics seus de joventut i del futbol també van deixar el Brasil fa pocs mesos. Són Leo Novack i Thyago Dos Santos Oliveira, que poc després de fitxar pel Palamós, de la Lliga Elit, i pel Can Gibert, de Primera Catalana, a principis de febrer van iniciar una nova aventura a Andorra, al Penya Encarnada, de la primera divisió.

Couto, Leo i Thyago havien viscut a Curitiba, al sud-est del Brasil. Van arribar a jugar junts en el club de la ciutat, el Coritiba, i fins fa uns dies convivien a la mateixa llar, a Fornells de la Selva. Leo i Thyago també volien, com Couto, fer el salt al futbol professional europeu amb Girona com a punt de partida, però aquest febrer han canviat de destí. El seu darrer partit en el futbol gironí va ser a finals de gener i fa dues setmanes van enfilar camí cap a terres andorranes, en un Penya Encarnada que és cinquè de la lliga, lluny del títol, i on juga l'exdavanter del Peralada David Corominas.

2-4 mesos al Palamós i al Cangi

Leo té 21 anys, els mateixos que Couto, i és davanter. L'amistat entre ells «ve de fa molts anys; jugàvem junts a futbol sala i després vam passar al futbol de camp, al Coritiba juvenil. Va ser fa set-vuit anys i des d'aleshores que ens coneixem. Hem jugat i estudiat junts».

Fa cinc mesos que va venir a terres gironines i des de l'octubre que jugava en el Palamós. Fins a la tardor estava militant al São Joséense i també té passat al Coritiba, Paraná Concordia. El degà del futbol català es troba a la sisena categoria del futbol estatal: «El meu inici va ser molt bo i m'estava adaptant cada cop més a l'estil de joc», recorda.

Leo confia que Palamós hagi estat un dels trampolins per fer el salt més endavant: «El meu objectiu és seguir una carrera a Europa. Em veig capacitat per fer-ho; estic molt segur del meu potencial. Al Brasil, vaig començar a tenir un contracte professional amb 17 anys». Sobre el nou repte a Andorra, explica que «és un pas molt important, és un equip professional i amb progressió».

Uns mesos abans que Leo, Thyago va aterrar a Catalunya. El mitjapunta de 22 anys va acabar la temporada anterior a l'Atlético Tubarao i a finals d'estiu va venir cap a Girona. «En Yan em va invitar que l'acompanyés aquí i també perquè jo pogués reiniciar la meva carrera en el futbol». La seva amistat ve «de quan teníem 7-8 anys i vam començar a jugar a futbol sala al Coritiba». Després de provar en el Palamós, el migcampista va acabar fitxant pel Can Gibert, amb qui va debutar el desembre. Tota la carrera de formació la va fer al Coritiba.

Amb el Can Gibert estava jugant a la setena categoria, però el seu objectiu també «és consolidar-me en el futbol professional; em veig capacitat per fer-ho». A Andorra, hi va perquè «el campionat està creixent molt i participar-hi és important per nosaltres». Thyago explica que ha estat «feliç» d'haver jugat al Cangi, on va ser «molt ben rebut» pels companys i pels entrenadors.

Thyago, Couto i Leo, en l'etapa al Coritiba juvenil, al Brasil.

Thyago, Couto i Leo, en l'etapa al Coritiba juvenil, al Brasil. / Cedida Thyago

«El millor moment de Couto»

Sobre l'estat de Couto i de l'equip blanc-i-vermell, Thyago destaca que «el Girona està fent una temporada molt bona i crec que tindrà la seva recompensa al final. I, en Yan, està jugant molt i vol fer història».

En la mateixa línia ho expressa Leo: «És un any excel·lent per a tots dos. En Yan, a més, ha complert el somni d'anar a la selecció brasilera. Està en el millor moment de la seva carrera». Sobre el flirteig del lideratge dels de Míchel, diu que «tot l'equip està en bona forma, hi ha bons jugadors i l'entrenador és un gran professional. Estic segur que lluitaran pel títol i que aniran per primera vegada a la Lliga de Campions».

FIFA, Call of Duty i Berlín, en el temps lliure de tots tres

Yan Couto convivia, fins fa uns dies, amb Leo Novack i Thyago Dos Santos a Fornells. «Som com germans», diu l'ex del Palamós. Tots tres havien crescut a la ciutat de Curitiba: Leo i Thyago en el barri de Cajuru i Couto en el Bairro Alto, separats per deu minuts en cotxe. Neymar, en l'etapa al Barça, també va tenir la companyia d'amics del Brasil que s'anomenaven toiss: «Nosaltres no tenim cap sobrenom», comenta Leo amb un somriure.

Fins ara, en el temps lliure tots tres solien jugar a videojocs com «el FIFA i el Call of Duty» i veure sèries com «Berlín, de Netflix». En els mesos que han estat aquí, Leo i Thyago han assistit «a quasi tots els partits del Girona a Montilivi i, a fora, el del Barça».

Subscriu-te per seguir llegint