Divuit ànecs van aparèixer morts al voltant dels jardins del parc de la Devesa en un sol dia de meitats del mes d'agost. Tot apunta que van patir una malaltia bacteriana que afecta els ocells aquàtics. Els ànecs es van retirar immediatament i es va observar si la resta d'ànecs, tots collverds, patien algun tipus de malaltia. Els ànimals es van passar el bacteri d'un a l'altre.

El regidor de Medi Natural de l'Ajuntament de Girona, Ponç Feliu, ha explicat que tots els indicis apunten que els animals van quedar afectats per un brot de botulisme. L'endemà de la mort dels ocells ja no hi va haver cap nova víctima i l'Ajuntament ho va acabar qualificant com un incident "aïllat". Així ho va explicar Ponç Feliu a preguntes de Convergència i Unió, en el darrer ple municipal. Segons l'últim cens d'aus hivernants, a l'entorn dels jardins del parc de la Devesa hi ha prop d'un centenar d'ànecs collverds.

El botulisme afecta les aus aquàtiques. A Catalunya es produeixen brots d'aquesta malaltia en zones humides. Ha succeït, per exemple, als aiguamolls de l'Empordà i també al Delta de l'Ebre.

Un cop l'Ajuntament de Girona va tenir coneixement de la mort dels divut ànecs i de sospitar que podrien haver patit aquesta malaltia bacteriana, es van aplicar mesures per intentar reduir-ne una possible nova afectació. Així es va decidir ?augmentar el cabal d'aigua del rierol que envolta els jardins i que és el que freqüenten els ànecs. El regidor de Medi Natural de Girona, Ponç Feliu, va explicar que amb més aigua i més corrent, els bacteris es dilueixen molt més facilment que si l'aigua està estancada i poc oxigenada.