L'Ajuntament de Salt va aprovar ahir una moció de la coalició de govern de PSC i ERC per reclamar al Govern que es denegui la legalització per arrelament social i la reagrupació familiar als immigrants que vulnerin les ordenances cíviques, iniciativa que va partir del consistori socialista de l'Hospitalet de Llobregat i a la qual s'ha sumat el PP de Badalona. A més dels vots de PSC i ERC, la proposta va comptar amb els vots favorables de CiU i PP. Només ICV-IPS hi va votar en contra. Alguns veïns, la majoria d'origen immigrat, van desplegar pancartes i van acusar l'Ajuntament de "racista" i "xenòfob" enmig del ple.

Ara com ara, els municipis es limiten a acompanyar les peticions d'arrelament i reagrupació -que autoritzen les delegacions del Govern- amb informes no vinculants; tampoc tenen accés a les bases de dades de multes administratives dels sol·licitants. En el cas de la reagrupació, inspeccionen l'habitatge per acreditar que es troba en condicions per allotjar els familiars.

La moció, elaborada pel PSC i ERC, demana que el nou reglament de la llei d'estrangeria -que s'està analitzant i redactant ara- estableixi la necessitat d'un informe positiu emès per l'Ajuntament de residència en els tràmits d'arrelament i reagrupament. L'Ajuntament podria emetre un informe negatiu, sempre respectant la proporció, si comprova que el sol·licitant ha estat sancionat per infringir ordenances de civisme.

La moció també apel·la a discernir entre els incívics i els ciutadans d'origen immigrant que s'integren en la societat d'acollida: "Les actituds incíviques d'uns pocs repercuteixen molt negativament en la percepció que la gran majoria de ciutadans perceben de la diversitat i en dificulta molt la gestió", recull el text. Per tot això, el municipi defensa la seva participació en l'elaboració d'informes determinants per a l'arrelament i el reagrupament.

El grup municipal de CiU va defensar el vot a favor, però va lamentar que el govern plantegés la moció sense passar-la per la Taula de Ciutadania i també va denunciar que s'ha buscat "els titulars" i no el consens. Els mateixos arguments va utilitzar el portaveu d'ICV-IPS, Ramon Muñoz, però per votar-hi en contra. Va demanar que es deixés sobre la taula i no es portés a votació i va acusar el govern de fer populisme. El PP va agrair que ara el PSC i ERC se sumessin al seu discurs habitual.

Quan el ple va debatre la moció, un grup de veïns, la majoria d'origen nouvingut, van desplegar pancartes on es podia llegir "No a la discriminació social", "Menys ordenances de civisme, més recursos socials" o "No a la discriminació institucional". També van increpar els regidors afirmant que aquesta moció "és una vergonya per a Salt" i assegurant que és una pràctica de "racisme pur i dur". "Això és democràcia", van replicar altres veïns presents al ple.